Какви добавени Е-та се крият в любимия ни козунак и колко ще ни струва? (СНИМКИ+ВИДЕО)

200
Кадър: Youtube/Вкусно у Вали - готвим с акцент / Vkusno u Vali

С наближаването на Великден, най-важният християнски празник, няма как да не се сетим за любимия ни козунак. Той е неразделна част от трапезата на най-големия християнски празник. Ето всъщност откъде започва всичко.

1. Кратка история:

Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Традиционно се приготвя и консумира на Великден. Едва ли, обаче, знаете, че у нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай. Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия – панетоне. Към днешна дата може да се каже, че козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Друго характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Често към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др. По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

2. Цените на козунака на пазара:

През последните седмици темата с цените на козунака е доста актуална и може да се каже, че стои на днешен ред, тъй като Великден наближава. Преди близо месец от Министерски съвет обявиха, че започват онлайн платформа, на която всеки потребител може да следи тенденциите в цените на продуктите от малката потребителска кошница. Цените при козунаците варират от 5 до 150 лв. При направена справка, можем да си вземем от онлайн магазини козунак за 14,50 кг. От домашна пекарна. Козунаци вече се предлагат и в онлайн сайтове, които продават различен тип артикули от хранителни стоки, но явно това е новото ”модерно” в търговията с класическия пухкав специалитет за Великден.

Снимка: Olx

Домашните козунаци там се предлагат за около 15 лв. , за грамаж 500-600. А за килограм от него, цената е 20 лв. За да си приготвим сами у дома козунак, това ще ни излезе приблизително около 17 лв. Малките обикновени козунаци са по 400 грама се продават по 4 лева в големите вериги, а големите по 600 грама родно производство вървят по 7-8 лева. Така цената за килограм излиза около 10-12 лева. Ако трябва да направим сравнение с миналата година, увеличението е с около 3-4 лева за килограм. За великденската трапеза през 2022 г. килограм козунак се е продавал средно по 8.64 лева, показват данните на Системата за агропазарна информация. Между 15 и 30 лева ще платим, ако решим да си купим от вносните заместители на козунака, като панетоне, например. В тях обаче има много консерванти, затова и издържат доста по-дълго. Като цчлостно обобщение за цената на козуаците през тази година, можем да кажем, че увеличението е с около 15-20 процента.

3. Как стоят нещата със съставките на козунака? Ето опаковка на един обикновен козунак, закупен от търговската мрежа:

Снимка: Нова Вест

Продукти като обозначените брашно тип 500, вода, мая, пресована хлебна, пшенично брашно, глутен не са нещо необичайно. Все пак може да обърнем повече внимание на така наречените Е-та, а тяхната група е много голяма. Към тях се включват оцветителите, консерванти, киселини, хранителни фобавки от групата на емулголаторите, соли и омекотители, ароматизатори, и тн. “смесители.“

Нека направим една справка и ги определим с точност: т.н “сорбинова киселина“ Е200 влиза в групата на консервантите; Е471 – влиза в графата на хранителните добавки от групата на емулголатори, растителни смоли и стабилизатори. ; Е160а е към групата на оцветителите, като негова сходна по състав добавка е Е160, която е розов-жълт оцветител, който се прилага най-често в маслото, маргарина и някои сирена. Е300 спада към групата на киселини, антиоксиданти и минерални соли.

Няма добавки, които да са в графата на най-рискови или вредни, така че както всичко друго в умерени количества няма да ни навреди. Във връзка с добавките, има една за която може да не знаете, е че тя единствената полезна добавка Е363-тя понижава кръвната захар. (ако за в бъдеще я срещнете на някой продукт)

Сега ще разгледаме етикета на друг продукт от търговската мрежа:

Снимка: Нова Вест

Тук виждаме сходните продукти в началото като брашно, вода, захар, локум, обозначени са консервантите, но в общ вид. Тук може да ни притесни т.н “азорубин“, за който е упоменато, че може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата. Това е добавка с номер Е122 и спада към групата на оцветителите.

Е122 представлява червен оцветител, който се прилага най-често в сладкарски изделия. Този оцветител обаче е забранен в страни като САЩ, Швеция и Норвегия. Световната здравна организация причислява добавката в графата на “съмнителните добавки.“ Доказано е, че прекомерната употреба от деца на някои определени добавки, може да бъдат свързана с тяхната превъзбуденост, нетърпение, активност, или липса на концентрация. Тук е добре, че е упоменато възможното влияние.

Допълнителен съвет: Едни от най-вредните т.н Е-та, за които е добре да следите като цяло в различен тип продукти и с които да не прекалявате са следните:

Е123- амарант, червен оцветител, използва се в кексове и плодови пълнежи, съдържа канцерогенни вещества;

Е951, или т.е аспартан – изскуствен подсладител

Световната здравна ирганизация разделя всички добавки в няколко групи, едната от тях т.н SOS група включва: Е102, Е120, Е124, Е127

Канцерогенните добавки са: Е131, Е132, Е210, Е212, Е215, Е216,  Е240

*Натриев глутамат – известен е като “наркотик“, който пристрастява човек към определени храни. Явява се сол на глутаминовата киселина.Използва се най-често за оцветяване на чипс, царевица,, замразени храни. Прилага се и в китайските ресторанти. Мононатриевия глутамат може да бъде силно невротоксичен.

*Aспартан – т.н “коварен подлсадител“ (Е951). Той се добавя често в сладки изделия, в сосове, газирани напитки. Той съдържа фенилаламин – 50%, аспардинова киселина – 40%, метилов алкохол – 10%. В големи количества, може да намали серотонина, да преидизвика раздразнителност, дори агресия. Допустимото количество метилов алкохол е 7,8/10 млгр. в 1 л. безалкохолна напитка. Аспартанът води до т.н “дефицит на внимание“ при децата, затова е добре да се контролира неговата употреба. Все пак той се използва в световен мащаб, не само у нас.

*зададените добавки са само обосновани фактичесчки, като съставки и влияние на организма в големи дози.

И за финал ще ви представим една рецепта за типичния домашен, подходящ и за начинаещи в опитите: