Страната ни вече получава газ и през турския терминал (ВИДЕО)

87
Кадър: vbox

България вече получава втечнен газ и през терминала „Мармара Ерейли“ в Турция. Първият танкер официално пристига четири месеца след като българският оператор „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ сключиха споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Южната ни съседка.

Припомняме ви, че споразумението между „Боташ“ и „Булгаргаз“ беше подписано в София на 3 януари тази година и е със срок 13 години.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания „Шениер“ (Cheniere Energy, Inc.), която спечели обявения от обществения доставчик през месец септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на „Булгаргаз“.

Едно от условията на газовата компания за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

„Днес започва практическото изпълнение на договорката, която беше постигната между двамата президенти – Радев и Ердоган, миналата година. Днес е първият танкер, който разтоварваме. За да постигнем енергийна сигурност и диверсификация на доставките, е много важно да имаме различни източници на доставките и различна инфраструктура, различни пътища за доставката на този газ. С това споразумение с „Ботуш” добавяме още един път за доставка на газ”, заяви Росен Христов.

По публикацията работи: Велислава Велева