Старт на 49-то НС. Депутатите положиха клетва (ВИДЕО)

65
Кадър: Бнт

Старт на 49-ия парламент. Припомняме ви, че първият звънец на новия парламент удари най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. Предстои и избор на председател. След това представители на всички партии в НС ще прочетат декларации.

Всички народни представители положиха клетва в името на Република България. Минути по-късно депутатите положиха клетва и изслушаха на крака химните на България и на Европейския съюз. Събранието се свика с указ № 48 от 10 април 2023 г. на президента на Република България Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Документът е обнародван на 11 април 2023 г. в брой 34 на „Държавен вестник“.

Народните представители положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала прозвуча химнът на България и химнът на Европейския съюз. Предстои Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание.

Заседанието започна с кворум от 235 депутати, петима отсъстваха от зала.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС ще има 69 депутати, „Продължаваме промяната – Демократична България“(ПП-ДБ) – 64, „Възраждане“ – 37, ДПС – 36, БСП – 23 и „Има такъв народ“ (ИТН) – 11.

По публикацията работи: Велислава Велева