Председателят на ВАХР пред “Нова Вест“: Какви са очакванията за предстоящия летния сезон и нагласите в бранша?

40
Снимка: Павлин Косев

По повод наближаващия летен сезон, от медия “Нова вест“ се свързахме специално с Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери. Той е и главен мениджър на един от големите хотели в града. В това интервю той ни сподели какви са очакванията му за летния сезон, както и за това какви туристи се очаква да ни гостуват.

 

Какъв е интересът на желаещите за резервации по време на предстоящите почивни дни заради наближаващия най-светъл християнски празник Великден?

За Великден се очаква също да има доста работа и резервации, не всички хотели отвориха врати и поради тази причина тези, които са отворени са препълнени за идващите празници. Интересът е голям, особено от румънците, както и българи. Цените са с около 30% по-скъпи от миналата година, но предпочитат се като цяло най-вече СПА хотелите и тези, които предлагат гледка към морето. За Гергьовден също се очакват резервации, но по-малко в сравнение с Великден. Много от гостите сливат своите работни и почивни дни, за да имат повече време за отдих и почивка.

Какви са вашите очаквания за предстоящия летен сезон?

За предстоящия летен сезон, моите очаквания са доста позитивни. Всички показатели за момента предвещават един много добър сезон. Ранните записвания са с 30 до 40 % над нивата от изминалата година. Но това е и обяснимо и от гледна точка на това, че миналата година хората бяха доста по-притеснени по обясними причини и не смееха да правят ранни резервации, всичко беше по-скоро в последния момент. Тази година обаче положението доста се успокои и хората започнаха да правят по навреме резервациите си и да си запазват места за летните почивки. Това не означава, че лятото ще бъде с 40% по-силно от 2022г. , а че с 40% са повече ранните записвания, в сравнение с предната година. Обикновено всички записват през месеците юли и август, тогава е и най-натоварено, за съжаление сезонът не е толкова голям, колкото на нас ни се иска да бъде. Но пък специално за Варна мога да кажа, че се работи на 4 сезона, защото дори през зимните месеци хотелите до голяма степен са пълни. Има страхотни ръстове спрямо миналата година и за градските хотели през есенно-зимния и пролетен сезон.

Кога дойдоха първите туристи и от кои се очаква най-голям интерес?

Първите туристи дойдоха на 8-ми януари от Гърция. За ваканционните хотели за съжаление летния сезон e доста кратък и най-вероятно ще е доста силен, въпреки повишените цени, които са с до около 15-20 %. Въпреки това има както доста резервации, така и интерес към тях, така че според това няма причина предстоящия сезон да бъде лош. Въпреки лекото повишение, всички клиенти и туристи проявяват разбиране, тъй като и те са част от инфлацията у нас.

Със сигурност тези 2,3 години, които бяха тягостни за всички дадоха отражение и хората искат да си наваксат пропуснатото. Определено туризма може да се каже, че е е една превенция за здравето, защото една почивка със семейство и приятели възстановява целия дух и тяло на всеки един от нас, зарежда ни с енергия, с позитивни чувства и мисли.

Много от хората се опитат да направят това наваксване, от годините в които са били принудени да не пътуват. Като цяло има доста българи, румънския пазар също ще бъде много силен, като той традиционно е такъв. Полския пазар също е много силен, немския пазар засега има някакви ръстове, но като цяло няма да бъде това, което беше, все пак ще бъде по-силен от изминалата година, но за съжаление няма чартъри достатъчно, които да форсират до толкова, до колкото на нас ни се иска.

Ще има доста турски туристи, както и гръцки. Руснаците са по-малко, като те идват основно през Истанбул. Някои от пристигащите от там идват заради почивката, или заради свои имоти, които имат тук у нас.

– Как стои въпроса с кадрите, които се набират за предстоящия летен сезон, има ли достатъчно квалифициран персонал?

Тази година доста от хотелиерите разчитаме на кадри основно от съседна Турция. За съжаление обаче там езиковата бариера е доста голям проблем, защото не всички говорят английски език. Поради тази причина не могат да бъдат поставени на каквато и да е позиция. Трябва да се внимава чисто организационно. На този етап обаче разчитаме предимно на тях, тъй като броя на персонала, който ще е нужен за отварянето на всички обекти е крайно недостатъчен. Все пак това не е нова практика, и Германия и други държави процедират така от доста години като набират кадри от трети страни.

При нашите кадри повечето хора се завръщат там, където са работили предишен сезон, доста кадри загубихме и заради Covid вълната и несигурността в туризма, тъй като доста кадри се ориентираха към други сфери и отрасли, което за нас е доста неприятно, но все пак е нормално. Има доста кадри, които се завърнаха от кораби и други държави, като те са доста качествени като кадри. Те заемат предимно мениджърски позиции, но като цяло при изпълнителните кадри има доста голям недостиг заради обема, който е необходим на бранша.

Благодарим Ви за това интервю и Ви пожелаваме един успешен старт на летния сезон.