България

Размисли на експерти след изтеклите документи от Пентагона: В крайна сметка обещавали ли сме изтребители на Украйна?

Припомняме, че свръхсекретни документи изтекоха от Пентагона. А в един от тях се посочва, че на 23 февруари, България е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна. Това бе определено като „предизвикателство“ от страна на Пентагона, тъй като би оставило България без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing. След това твърдение Министерството на отбраната на България излезе с позиция, че то не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Коментар по темата направиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев, журналистът Александър Велев и експертът по национална сигурност проф. Румен Кънев

В крайна сметка предлагала ли е България всичките си МИГ-ове на Украйна и какво показват серията изтекли документи от САЩ?

Според бившия министър на отбраната Тодор Тагарев страната ни не е предлагала безвъзмездна помощ. Като предложението за изпращането на изтребителите е вследствие на решението на Народното събрание да предоставим военна помощ на Киев. То обаче е с условия, които са и причината помощта да бъде отхвърлена от САЩ. Това заяви Тагарев пред Нова телевизия.

„Вероятно сме казали, че сме готови да ги дадем, но преди това нека дойдат или новите Ф-16, или да ни предоставят втора ръка самолети. Тоест след повече от година”, каза Татарев. Думите му, че сме поставили неизпълними условия, подкрепи и полк. Владимир Миленски. Той посочи още, че изтичането на класифицираната информация е „добре режисиран сценарий“.

„Интересът към българските самолети не е висок, тъй като те никога не са били модернизирани”, допълни още Тагарев.

„Звучи малко абсурдно, че България е предложила своите самолети, предвид ясните изказвания на президента”, коментира журналистът Александър Велев. Той прозря журналистическа намеса. Според него достоверността на тези документи е под въпрос, като една част от тях вероятно целенасочено са излезли на бял свят.

„Ако това е вярна информация, тя може да има съществени последици за разузнаването. Това означава разкриване на източниците на информация, начините, по които са били прихващани комуникационните канали на руснаците. Може да се стигне и до хората, които са предавали тази информация”, посочи още Велев.

Експертът по национална сигурност проф. Румен Кънев също се усъмни, че България е възнамерявала да предостави МИГ-овете си на Украйна. „Това, което виждаме е смес от вярна и невярна информация”, посочи Кънев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца