Милиони километри под въздействието на алкохол и наркотици: Родни шофьори се превръщат в опасни убийци на пътя

63
Снимка: Pixabay

Според статистика от „Пътна полиция” все повече се увеличават случаите на пияни и дрогирани шофьори, които стават причина за катастрофи на пътя у нас. По думите на началника на отдел „Пътна полиция”- ГДНП, за 3 месеца пияни и дрогирани шофьори са изминали милиони километри

С 68% са се увеличили случаите, при които пияни и дрогирани шофьори са предизвикали катастрофа. Това показва статистика на „Пътна полиция”.

Според данните на МВР до края март 349 водачи, употребили забранени вещества, са предизвикали пътни инциденти. 265 са били пияни, а 68 са били под въздействието на дрога.

„В 15 от случаите в кръвта на шофьорите са открити и алкохол, и наркотични вещества,“ заяви Димитър Мичев, началник отдел „Пътна полиция”- ГДНП.

„Пияни и дрогирани шофьори са пропътували през първите 3 месеца на годината милиони километри“, смята Милен Марков от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, съобщава Нова телевизия.

В следствие на тези инциденти 13 души са загинали, а 131 са ранени. Спрямо същия период на 2022 година случите са с 9% по-малко, но жертвите са се увеличи с 44%.

335 души са отказали да бъдат тествани за алкохол, а 536 за наркотици. Това е увеличение с 6% и съответно 16%, спрямо миналата година.

По публикацията работи: Пламена Сутева