Лекар: Късната закуска е вредна и крие рискове. Закусвайте според биологичния часовник на организма

155
Снимка: Pixabay

Много от хората в днешно време, в забързаното си ежедневие, оставят закуската за по-късните часове, вместо рано сутринта. Също така не всеки изпитва глад веднага след ставане. Късната закуска обаче, може да се окаже вреден навик, който не се отразява добре на здравето ни. Лекар твърди, че най-удачно е да закусваме между 5 и 8 сутринта.

Руският диетолог д-р Татяна Жаровская обясни защо идеалното време за закуска е в ранните сутрешни часове.

Д-р Жаровская споделя, че навикът да се закусва късно има отрицателен ефект върху метаболизма. В резултат на това теглото се увеличава, съобщава Актуално.

„Клиничните проучвания показват, че хората, които закусват късно, са склонни да наддават на тегло и имат по-висок риск от развитие на различни метаболитни заболявания като диабет“, казва д-р Жаровская. Диетологът пояснява, че най-благоприятният период за първото хранене за деня е между 5 и 8 сутринта. Експертът обяснява, че това време за закуска отговаря на биологичния часовник на организма. „Когато храната се усвоява по-бързо, спим по-добре – всичко е свързано с биологичния часовник“, подчертава д-р Татяна Жаровская.

Тя допълва, че ползата от закуската в ранните сутрешни часове е установена от учените. В самото начало на деня храносмилателните органи работят възможно най-ефективно – полезните хранителни вещества се усвояват най-добре от организма, а всички ненужни вещества се отделят най-бързо. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева