Премиерът обяви: Ще предложим увеличение на пенсиите

433
Кадър: bTV

Както ви съобщихме вчера, министър председателят в служебното правителство обяви на брифинг, че най-бедните пенсионери в страната все пак ще получат надбавки за Великден, в размер на 70 лв., въпреки, че преди това се говореше, че всички ще останат без и се породи голямо недоволство По думите на премиера решението не всички пенсионери да получат добавки, е било много трудно, но това позволявало състоянието на държавата ни в момента. Днес Донев заяви, че в бюджета за 2023 г., който служебния кабинет ще внесе за гласуване в НС, ще бъде предвидено увеличение на пенсиите с 12%

„Изборите приключиха и протекоха свободно, спокойно и без съществени нарушения. Партиите са в мълчание и не говорят за нарушения. Аз съм готов да напусна този кабинет още от 2 август миналата година, когато застъпи служебният кабинет. Всеки служебен кабинет трябва да е готов след изборите да сдаде поста на следващия редовен кабинет“, заяви служебният министър-председател на България Гълъб Донев в ексклузивно интервю в ефира на bTV.

Гълъб Донев коментира още, ще според него политиците трябва да търсят единството, приоритетите и проблемите, които трябва да решат, за да имаме устойчиво развитие напред в годините.

„Към 7 април държавната хазна се управлява много добре. Ние сме на дефицит заради политиките, приети през миналата година. С 30% са увеличени разходите, а приходите с 20% – затова излязохме на дефицит от 690 млн. лева през първото тримесечие. Това гласуваха политиците“, посочи Донев. По негови думи служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година, за да бъде гласуван в 49-ото НС.

„Ще бъде заложено увеличение на заплатите на всички администрации, които не получиха увеличение през 2022 година. Предвиждаме увеличение на пенсиите с 12%, ръст на учителските заплати. Това е нещото, с което не отстъпваме по отношение на политиката по доходите“, подчерта служебният премиер.

Припомняме, че вчера Гълъб Донев обяви на брифинг, че определена група пенсионери все пак ще получат великденски добавки в размер на 70 лв. Той определи взетото решение не всички пенсионери да получат добавки за Великден като много трудно.

„Когато се постави една граница, винаги има със стотинка или лев над тази граница, като хора остават недоволни. Към момента това е възможността на бюджета. Трябва да е ясно това, че политиците в 48-ото НС ограничиха служебното правителство да поема непредвиден разход. Политиците ограничиха тази възможност на служебното правителство да даде великденски добавки на всички пенсионери. Направихме анализ и тези 72 млн. лева, насочени към пенсионерите, са спестени пари от служебното правителство от антиинфлационни мерки“.

По публикацията работи: Пламена Сутева