Путин разкритикува Вашингтон и изрази своето съжаление към “дълбоката криза“ в отношенията им

104

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съжаление за „дълбоката криза,“ в които се намират днес отношенията между Москва и Вашингтон предвид различните виждания, които имат по отношение на световния ред. Той разкритикува Вашингтон, че прибягва до „инструменти“ като „цветни революции“ във външната си политика.

Отношенията между Русия и Съединените щати, от които зависят световната стабилност и сигурност, за жалост в момента са в период на дълбока криза“, заяви Путин по време на тържественото връчване на акредитивни писма на близо 20 дипломати в Голямата зала на Кремъл.

Обръщайки се към новия посланик на САЩ в Русия Лин Трейси, руският президент отбеляза, че причината за тази криза са „различните позиции“, които двете страни поддържат „за формирането на новия световен ред“. В тази връзка той посочи, че подкрепата на Белия дом за революцията на Евромайдана в Киев (2014 г.) „най-накрая доведе до настоящата украинска криза“, освен че се превърна в „негативен фактор за влошаването на руско-американските отношения“.

Ние винаги сме се застъпвали за отношения, основани на принципите на равнопоставеност, зачитане на суверенитета и взаимните интереси и ненамеса във вътрешните работи на другата страна. Ще продължим да се ръководим от тези принципи и в бъдеще, подчерта той, цитиран от EFE.

По публикацията работи: Велислава Велева