България

Извънредно: 72 млн. лв. отпускат за някои пенсионери преди Великден (ВИДЕО)

Служебният премиер на България направи дългоочаквано изявление във връзка с великденските надбавки за пенсионерите. Припомняме, че преди дни беше обявено, че такива тази година няма да се отпускат. Днес обаче, премиерът Гълъб Донев заяви, че част от пенсионерите у нас ще получат великденски надбавки. 1,2 млн. пенсионери ще получат добавка от 70 лв. Донев заяви, че това е възможно най-справедливото решение, спрямо ситуацията, в която се намираме. По негови думи всички тези 72 милиона лева са осигурени от спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 година

Проведе се съвместен брифинг на премиера Гълъб Донев, социалния министър Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

„Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Знаете, че принципът, който се прилага в целия ЕС, е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи от обществото. Без съмнение най-уязвими са възрастните хора, които получават пенсия под линията на бедност“, заяви премиерът.

„Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са именно под линията на бедност, т.е. под 504 лв. включително. В тази група попадат близо 1 млн. и 2000 български пенсионери. Това са пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудовата дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като включително тук попадат и наследствените пенсии от починал родител. В тази група попадат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, пенсионерите, които получават социална пенсия за инвалидност. В тази група попадат и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка. Това са повече от половината пенсионери в страната. Добавката от 70 лв. към пенсиите, с основен размер на пенсиите, до 504 лв. включително, ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт (НОИ) по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица, преди Великденските празници“, обясни служебният премиер Гълъб Донев.

„Средствата, необходими за изплащането на тези великденски добавки са в размер на 72 милиона лева. Уверяваме Ви, че осигуряването на този ресурс, не е лесна работа. Осигуряваме тези средства, въпреки ограниченията, които ни наложи 48-ото НС, благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 година, така че да можем и този път да подпомогнем най-уязвимата част от българските пансионери“, обяви Донев.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 2 дни
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 2 дни
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 2 дни
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 2 дни
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 2 дни
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 2 дни