Не дръжте доматите в хладилника: Това ще убие вкуса им

48
Снимка: Pixabay

Доматите, които според ботаниката спадат към плодовете, но според готварството се приемат за зеленчуци, са любими на мнозина хора по света. Те придават на ястията и салатите невероятен вкус. Доматите са широко използвани в кулинарията по цял свят. Но и те си имат своите минуси, например това, че са сравнително нетраен зеленчук.

За да запазят свежестта на доматите за по-дълго, много хора ги поставят в хладилника. Това обаче е една от най-големите грешки при съхранението на домати. Според повечето фермери този прекрасен зеленчук не трябва да се съхранява в хладилника, съобщава Актуално.

Поставянето на доматите в хладилника спира узряването им. Ако си купите почти узрял домат, който се нуждае от още малко време, за да узрее, той се нуждае от топлина и светлина. Поставянето им в хладилника ще блокира тези процеси.

Ако сте купили зрели домати, отново не ги поставяйте в хладилника.

Притъпяването на ензимната активност на зрелите домати може да доведе до загуба на вкуса и да повлияе на приготвянето и удоволствието от ястието. Ако доматите се съхраняват в хладилник, извадете ги за няколко часа или за една нощ, преди да ги консумирате. Топлината на помещението ще реактивира някои от ензимите в доматите и ще възстанови вкусът им.

Друг трик за удължаване на свежестта и сочността на доматите е да ги поставяте с дръжките надолу. Това ще предотврати бързото омекване, натъртване и загниване на доматите. Ако дръжката на доматите все пак се изцапа, отрежете я, за да няма големи загуби.

Трябва ли доматите да се съхраняват в хладилник от време на време?

В повечето случаи доматите не се нуждаят от охлаждане. Ако обаче температурата навън или в помещението е особено висока, например през лятото, доматите трябва да се охлаждат. Това се отнася за зрелите домати, които бързо загниват, ако не се консумират. Ако има много неузрели домати, няма особена нужда да ги съхранявате в хладилник. Не забравяйте, че те трябва да се обелят предварително, за да могат ензимите да възстановят вкуса и структурата им.

По публикацията работи: Пламена Сутева