ПП няма да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ. Социолози с коментар възможен ли е кабинет без подкрепата на ПП-ДБ (ВИДЕО)

181

Вчера стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кабинет с мандат или с участие на ГЕРБ. Това заявиха Кирил Петков и Асен Василев пред медии. Към момента все още няма позиция от страна на ДБ.

Националният съвет е дал мандат на представителите да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии, посочи Асен Василев. „Ясно обещахме на нашите гласоподавател един нормален европейски живот, който включва честни и свободни избори“, добави Кирил Петков. Официална пресконференция на ръководството на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще има, след като се проведат отделни заседания на двете партии.

Коментар за резултатите от вота в неделя направиха от БСП и ДПС. „Възраждане” нарушават мълчанието си днес в 10 часа, а съпредседателите на „Продължаваме Промяната” заявиха, че кабинет с участие на ГЕРБ-СДС няма да подкрепят. Обща ли е обаче позицията им с тази на коалиционните им партньори от „Демократична България”?

Според Мира Баджева мнението на ДБ е по-нюансирано, но това не означава, че ще има разединение в коалицията. „Според мен се мисли за кабинет с експерти. За Христо Иванов е много по-, бих казала, изгодно. Те виждат за себе си много повече ползи да има кабинет, отколкото да ходим на нови избори”, каза още журналистката.

„Символен беше въпросът кой ще спечели първото място. Важното е кой първи ще предложи вариант, около който другите да се обединят. По-лесно щеше да е ПП да предложат вариант, който ГЕРБ да подкрепи, без ангажимент за участие с министри”, заяви политологът Стойчо Стойчев. По думите му коалицията ПП-ДБ би предложила кабинет с непознати фигури.

По публикацията работи: Велислава Велева