Разкрития собственик на магазин, в който се продава канабис: Законно е и действа успокояващо на нервите

609
Кадър: бТВ

Свободна продажба на канабис в хранителен магазин откри полицията в Смолян. На рафтовете са били изложени за продан десетки пакетчета със суха зелено-кафява тревна маса, като след направения полеви тест е става ясно, че има наличие на тетрахлорканабинол.

Прокуратурата започна досъдебно производство. Назначена е експертиза, която да установи какво е процентното съдържание на опиата. Полицията открива пакетчетата в магазин в центъра на Смолян. Били изложени за продажба 34 разфасовани пакетчета – с тегло от 1, 2 и 3 грама, и с етикет от едната страна. Собственикът на магазина, който пожела да остане анонимен, разказа, че продукта може да се намери в аптека или магазин за алкохол.

„Полицията дойде по сигнал, поне така казаха, и не са намерили нищо нелегално, защото България е една от първите страни в Европа, в която е разрешена продажбата на „сибиди“ като цяло. „Сибиди“ може да се купи и от аптечната мрежа и от магазин за алкохол цигари и други магазини.“, казва собственикът на претърсвания обект.

Засега разследващите се въздържат от коментар, докато не излезе назначената химическа експертиза на откритото вещество. Според собственика на търговския обект обаче става въпрос за продукт, който е изследван в четири лаборатории в Европа и няма причина да не се продава на пазара. Пакетчето е с надпис „Хеленик коноп“ и според продавачите вносът е от Гърция.

„За да се вкара в България, е изследвано и е минало много лаборатории, няма причина да не се продава. Има го в големите градове – Пловдив, София, Варна, на морето. То е нашумяло, както всички електронни цигари“, казва още собственикът на магазина пред бТВ. Дистрибуторът, който помоли да запазим самоличността му в тайна, е от Стара Загора. Твърди, че съдържанието на намерените пакетчета е индустриален коноп, който е разрешен за продажба в България.

Вие се занимавате с дистрибуторска дейност и зареждате специално магазина, където полицията откри тази суха зелена маса? „Да и даже и те не могат да я квалифицират. От три месеца го продаваме на пазара в България, продуктът е гръцки. На няколко места са иззели конкретния продукт да го изследват и изследването показва, че всичко си е в нормите. Все още никой не е дошъл в нашата фирма да се позаинтересува за какво става въпрос, само по магазините ходят. Магазините разполагат с нужните сертификати, документи за това нещо. Ефектът е успокояващ, болкоуспокояващ, на нервите действа, също ги успокоява“, обясни мъжът.

Преди около месец друг дистрибутор на електронни цигари предлагал устройства с марихуана в хранителни магазини в Смолян. Към момента няма повдигнати обвинения, разследването продължава.

По публикацията работи: Велислава Велева