Подготвят промени в закона: Ще се премахне ли адвокатската тайна?

49
Снимка: Pixabay

Предлагат се някои промени в закона, свързани с мерките срещу изпирането на пари, като въпросните промени засягат и адвокатската тайна. Адвокати направиха коментар по темата, като са на единодушно мнение, че премахването на адвокатската тайна не бива да се случва. Определиха това като „безумен опит да се посегне на нещо фундаментално“

Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми. Адвокатската тайна реално ще бъда премахната.

Адвокат Людмил Рангелов заяви, че отпадането на адвокатската тайна в определени хипотези е изключително тежък удар върху фундаментите на адвокатската професия. „Това е един хилядолетен институт. Адвокатската тайна дава смисъла и престижа на професията. Спазването ѝ е неотменимо изискване за изграждане на доверие с клиента. Съобщенията между адвокат и клиент са неприкосновени. Според мен в МФ има объркване заради текучеството на хората, които се занимават с тази проблематика“, коментира той в ефира на Nova News.

По думите му Законът за мерките срещу изпирането на пари е променян 14 пъти в рамките на 5 години. „Един нестабилен и краткотраен парламент не бива да се занимава с конституционна реформа“, подчерта Рангелов.

Димитър Марковски смята, че премахването на адвокатската тайна е поредният безумен опит да се посегне на нещо фундаментално. „Не бива никоя политическа система да посяга на нещо конституционно закрепено. Цели се пряко нарушаване на действащ текст от Конституцията и поне още два текста от Закона за адвокатурата. Няма как един адвокат да бъде принуден да докладва това, което един клиент му е споделил и доверил. Не може това да е обществено оправдано действие“, заяви той.

Според него за да има съдебна реформа трябва да се извади политическият елемент от съдебната власт. „Във ВСС има недопустимо смесване на политическа и съдебна власт. Това са органи, които трябва да бъдат надзиравани и реформирани от хора, които са вътре в системата, не от политици“, категоричен е Марковски.

По публикацията работи: Пламена Сутева