Азия намалява инфлацията, заради опасения за растежа. RBA натиска паузата

53
Снимка: Pixabay.com

Азиатските акции се понижиха днес, тъй като инвеститорите се бориха с опасенията за инфлацията в резултат на изненадващите съкращения на целите на групата ОПЕК+ за добива на петрол, докато доходността на държавните облигации спадна след крехките данни за производството в САЩ, които подновиха безпокойството за икономиката.

Съобщение в неделя за целеви съкращения на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, повиши цените на петрола и усложни перспективите за инфлация. Суровият петрол Brent последно се повиши с 0,44% до $85,3 за барел, след като скочи с над 6% за една нощ.

Инвеститорите също така оценяваха икономическите данни от понеделник, които показаха, че производствената активност в САЩ през март е спаднала до най-ниското си ниво от почти три години, тъй като новите поръчки се сринаха, а анализаторите казаха, че активността може да намалее допълнително, поради по-строгите кредитни условия.

„Тенденцията на отслабване е налице от май миналата година, но скорошните банкови сътресения може да са подкопали още повече доверието“, казаха анализатори от ANZ в бележка.

„Производството е един от най-чувствителните сектори на икономиката, тъй като стоки като автомобили се купуват предимно на кредит. Продължават да има обнадеждаващи новини за инфлацията на стоките.“

В ранните европейски сделки фючърсите на панрегиона Euro Stoxx 50 се повишиха с 0,33%, фючърсите на германския DAX напреднаха с 0,39%, а фючърсите на FTSE – с 0,35%. Фючърсите на американските акции, S&P 500 e-minis ESc1, паднаха с 0,07%.

В Азия най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеански акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) се понижи с 0,4%, обръщайки ранните печалби.

Японският борсов индекс Nikkei (.N225) се покачи с 0,3%. В Сидни фондовият пазар (.AXJO) се повиши, докато австралийският долар падна, след като Централната банка на Австралия спря цикъла си на затягане след 10 последователни повишения на лихвите.

Китайският индекс на сините чипове CSI300 (.CSI300) беше слабо променен от обедната почивка, докато Shanghai Composite Index (.SSEC) спечели 0,22%.

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 1,1%, воден от технологичните акции, тъй като повишеното напрежение между Китай и САЩ подкопа настроенията на инвеститорите.

Във вторник Китай предупреди председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти да не „повтаря катастрофални грешки от миналото“ и да се срещне с президента на Тайван Цай Инг-вен, който е на посещение в Съединените щати.

В понеделник печалбите на енергийните акции помогнаха за повишаване на световните борсови индекси след изненадващите нови съкращения на производството на групата ОПЕК+, които можеха да тласнат цените на петрола към 100 долара за барел. Индексът на енергийния сектор S&P 500 (.SPNY) скочи с 4,9%.

Въпреки това, перспективата за по-високи цени на петрола засили опасенията за инфлация на Уолстрийт само дни след като доказателствата за охлаждане на цените повишиха очакванията, че Федералният резерв на САЩ може скоро да прекрати своята агресивна кампания за затягане на паричната политика.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) се покачи с 0,98%, S&P 500 (.SPX) спечели 0,37%, а Nasdaq Composite (.IXIC) се понижи с 0,27%.

Наблюдателите на пазара се опитват да преценят колко още може да е необходимо на Фед да продължи да повишава лихвените проценти, за да охлади инфлацията и дали икономиката на САЩ може да се насочи към рецесия.

Доходността на държавните облигации се понижи след данните за производството в САЩ, което увеличи очакванията на някои инвеститори, че Фед ще намали лихвите по-късно тази година, тъй като икономиката се забавя. Отделни данни също показаха, че разходите за строителство в САЩ са отслабнали през февруари.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни ​​облигации последно беше 3,4151% в сравнение с затварянето в САЩ от 3,432% вчера.

Двугодишната доходност, която се покачи с очакванията на търговците за по-високи лихвени проценти на фондовете на Фед, достигна 3,9676% в сравнение с затваряне в САЩ от 3,98%.

Доларът компенсира някои загуби, но остана в отбранителна позиция, след като загуби позиции в понеделник в резултат на слабите икономически данни за САЩ.

Фокусът върху валутите в Азия падна върху RBA, който спря поредицата си на затягане, както очакваха финансовите пазари, въпреки че икономистите бяха по-раздвоени относно резултата.

Австралийският долар беше нестабилен и последно падна с 0,4% спрямо зелените пари на $0,6758.

Индексът на щатския долар, който проследява зелените пари спрямо кошница от валути на други основни търговски партньори, последно се повиши на 102,16.

Единната европейска валута остана непроменена през деня при 1,0893 долара, като поскъпна с 0,5% за месец, докато доларът се повиши с 0,2% спрямо японската йена до 132,68.

Златото беше малко по-ниско. Спот златото се търгуваше за 1980,59 долара за унция.

Превод и редакция: Венета Николова