Ще ни поднесе ли още изненади времето: Очаква се сняг през април

65

Синоптици сигнализират, че се задава циклон, който ще донесе със себе си мокър сняг през пролетния месец април. Това се очаква да се случи идния вторник вечерта и сряда. Очаква се да има и резки усилвания на вятъра заради циклона. Пролетни температури и повече слънце, най-вероятно ще видим около Цветница

В дните до Великден времето ще остане често променливо с краткотрайни захлаждания, резки затопляния, чести валежи от дъжд с гръмотевици и мокър сняг, съобщава Нова телевизия.

В Деня за размисъл над страната ще премине студен атмосферен фронт. В събота следобед ще се оформи гръмотевична облачност с краткотрайни и на моменти интензивни дъждове с гръмотевици и риск от дребна градушка.

Съботата ще е ветровита с осезаемо силни пориви в почти цялата страна. Топла сутрин с температури между 5 и 10 градуса, следобед термометрите ще достигнат 20-24 градуса.

Денят на изборите ще е по-спокоен, с разкъсвания на облачността, на повече места в Северна България. На юг ще има условия за краткотрайни дъждове, на места с гръмотевици – следобед и вечерта. Температурите и рано призори, и следобед ще са с градус-два по-ниски от съботните.

В седмицата след изборите в Средиземноморието ще се оформи обширна област с ниско атмосферно налягане. Предстоят 3-4 дни с особено динамично време. Сумарните валежи от понеделник до сряда в планините и около тях ще достигнат опасно високи стойности – между 50 и 100 литра на квадратен метър. Ако циклонът запази силата и посоката си, ще има сериозна опасност от наводнения и активизиране на свлачища.

В понеделник ще вали интензивно дъжд, а във вторник вечерта и в сряда се очакват априлски снеговалежи. Снегът ще е мокър, тежък, на места в значителни количества и потенциал за бързо натрупване и интензивно снеготопене след това. По планинските проходи обстановката ще е зимна.

Покрай преминаването на циклона се очакват резки усилвания на вятъра. В понеделник следобед и през нощта поривите ще са опасно силни от изток-югоизток. Температурите обаче ще останат сравнително по-високи. След това във вторник и сряда ще захладнее със следобедни температури до максимум 10-12 градуса.

Около Цветница се очаква временно стабилизиране на метеорологичната обстановка с пролетни дневни температури и повече слънце.

По публикацията работи: Пламена Сутева