Тренд за електоралните нагласи: Изведе сигурните партии и коалиции в следващото НС

86
Снимка: "Нова Вест"

„Тренд“ проведе проучване за електоралните нагласи на българите за предстоящите избори на 2 април. Според резултатите има възникнали три основни въпроса, които до момента нямат категоричен отговор

Представяме на Вашето внимание данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на NOVA Broadcasting Group, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 22 и 29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1004 души на възраст 18+.

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите) се запазва. Регистрираме по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%).

Припомняме, че проучванията, които провеждаме се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Графика: Тренд

Източник: Тренд

Купуването и продаването на гласове е престъпление!