Световната банка повишава перспективите за растеж през 2023 г. в Източна Азия, тъй като Китай се отвори отново

43
Снимка: Pixabay.com

Растежът в развиващите се икономики от Източна Азия и Тихоокеанския регион ще се ускори през 2023 г. благодарение на повторното отваряне и икономическото възстановяване на Китай, но високата инфлация и дългът на домакинствата ще натежат върху потреблението в някои страни, съобщиха от Световната банка днес.

Базираният във Вашингтон кредитор заяви в доклад, че очаква растежът в региона на 23-те държави, който включва и Китай, да нарасне до 5,1% спрямо ръста от 3,5% миналата година.

По-силната прогноза се дължи на повторното отваряне на Китай, което Световната банка очаква да помогне на икономиката му да се възстанови до 5,1% от 3% през миналата година.

Страните в развиващите се Източна Азия и Тихия океан включват Виетнам, Филипините, Малайзия, Индонезия, Тайланд и Монголия, плюс островни нации като Фиджи, Вануату и Палау.

С изключение на Китай, той очаква растежът в региона да се забави до 4,9% от възстановяването след COVID от 5,8% през 2022 г., тъй като инфлацията и повишеният дълг на домакинствата в някои страни натежават върху потреблението.

„Повечето големи икономики в Източна Азия и Тихия океан преминаха през трудностите на пандемията, но сега трябва да се ориентират в променения глобален пейзаж“, каза вицепрезидентът на Световната банка за региона Мануела Феро.

„За да възвърнем инерцията, остава да се работи за стимулиране на иновациите, производителността и за поставяне на основите за по-екологично възстановяване.“

Кредиторът каза, че най-непосредственото предизвикателство е нарастващото разделение между Китай и Съединените щати.

В него се казва, че най-сериозни са двустранните ограничения върху технологичните потоци и сътрудничеството, които могат да намалят глобалния достъп до знания.

„Въпреки че все още е малък в сравнение с напредналите икономики като САЩ, Китай се превърна във все по-важен източник на знания за иновации в други страни от Източна Азия и Тихоокеанския регион“, се казва в доклада.

Агенцията за многостранна помощ предложи на страните да реформират своите политики, за да увеличат растежа и да участват в международни споразумения, както с Китай, така и със САЩ, вместо да бъдат част от изключителен търговски блок.

Превод и редакция: Венета Николова