Макрон представи стратегия за пестене на вода

60

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон излезе със стратегия за опазване на водните ресурси. По думите на Макрон въпросната стратегия ще намали потреблението на вода във Франция с цели 10%. Френският президент заяви, че става въпрос за дългосрочна стратегия. Една от мерките е свързана с повишаване на цената на водата

Френският президент Еманюел Макрон представи стратегия за опазване на водните ресурси, която предвижда намаляване на потреблението на вода във Франция с 10 на сто до 2030 г., предаде ДПА.

„Това преди всичко е водна стратегия за ефективно използване на водата в дългосрочен план“, заяви Макрон, цитиран от БТА.

Една от мерките за ограничаване на потреблението ще бъде повишаване на цената на водата над определен лимит, която ще заплащат потребителите, ползващи по-големи количества.

Френският президент подчерта, че ограничаването на потреблението на вода е наложително, тъй като поради негативните изменения на климата в глобален в мащаб водните ресурси ще намалеят с между 40 и 50 процента до 2050 г. Той припомни необичайната суша във Франция през изминалата зима.

Планът на Макрон предвижда и увеличаване на използването на рециклирана вода – от 1 процент в момента до 10 процента през 2030 г. Сред другите заложени мерки са намаляване на течовете по водопроводната мрежа и промени при използването на водата в селското стопанство.

По публикацията работи: Пламена Сутева