Кремъл: Няма да спрем военната операция срещу Украйна. Това е единственото средство за постигане на целите ни

114

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна въпреки призива на основния си съюзник, беларуския президент Александър Лукашенко. Той уточни, че президентът Путин ще обсъди  следващата седмица с Лукашенко предложеното от беларуския президент примирие.

„По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия не може да не обръща внимание на хипотетичната опасност, която създават за нея призивите за разполагане на ядрено оръжие в Украйна, добави Песков, коментирайки петиция, публикувана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Това е „много опасна тенденция“, подчерта говорителят.

Като потенциално крайно опасна определи той и обсъждането на идеята за изпращане на миротворчески войски в Украйна. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан спомена за подобни дискусии в ЕС.

„Подобни сили обикновено се разполагат със съгласието на двете страни“, подчерта Песков. „В дадения случай това е потенциално много опасна тема“. Говорителят съобщи, че президентът Владимир Путин ще обсъди днес с постоянните членове на Съвета за сигурност новата концепция за руската външна политика. Кремъл няма да коментира предявените в САЩ обвинения срещу експрезидента Доналд Тръмп. Това е вътрешен за САЩ въпрос, заяви говорителят.

По публикацията работи: Велислава Велева