Макрон представи стратегия за пестене на вода

55
Снимка: Facebook

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон излезе със стратегия за опазване на водните ресурси. По думите на Макрон въпросната стратегия ще намали потреблението на вода във Франция с цели 10%. Френският президент заяви, че става въпрос за дългосрочна стратегия. Една от мерките е свързана с повишаване на цената на водата

Френският президент Еманюел Макрон представи стратегия за опазване на водните ресурси, която предвижда намаляване на потреблението на вода във Франция с 10 на сто до 2030 г., предаде ДПА.

„Това преди всичко е водна стратегия за ефективно използване на водата в дългосрочен план“, заяви Макрон, цитиран от БТА.

Една от мерките за ограничаване на потреблението ще бъде повишаване на цената на водата над определен лимит, която ще заплащат потребителите, ползващи по-големи количества.

Френският президент подчерта, че ограничаването на потреблението на вода е наложително, тъй като поради негативните изменения на климата в глобален в мащаб водните ресурси ще намалеят с между 40 и 50 процента до 2050 г. Той припомни необичайната суша във Франция през изминалата зима.

Планът на Макрон предвижда и увеличаване на използването на рециклирана вода – от 1 процент в момента до 10 процента през 2030 г. Сред другите заложени мерки са намаляване на течовете по водопроводната мрежа и промени при използването на водата в селското стопанство.

По публикацията работи: Пламена Сутева