Децата, живеещи с домашни любимци котки и кучета, имат невероятно преимущество

181
Снимка: Pixabay

До такъв извод са стигнали учени след проведено изследване. Децата, които съжителстват с кучета и/или котки имат по-малка склонност за развиване на хранителни алергии

Бебетата, живеещи с домашни котки или кучета, може да са по-малко склонни да развият хранителни алергии с напредване на възрастта, в сравнение с тези в домове без домашни любимци, показват изследвания, съобщава Индипендънт.

Съжителството с кучета е свързано с намален риск от алергии към яйца, мляко и ядки, докато съжителството с котки е свързано с по-нисък риск от алергии към яйца, пшеница и соя, установи анализ на повече от 65 000 бебета от Япония.

Но децата, които имат хамстери като домашни любимци, може да са изложени на повишен риск от развитие на алергия към ядки, откриха изследователи.

Констатациите, публикувани в списание Plos One, биха могли да са от помощ при бъдещи проучвания относно децата и алергиите, казаха учените от Япония.

Смята се, че 1 от 12 малки деца в Обединеното кралство страда от хранителна алергия.

Досегът до селскостопански животни по време на бременност и ранна детска възраст е свързано с по-нисък риск от хранителни алергии, показват предишни изследвания.

За последното проучване Hisao Okabe от Медицинския университет във Фукушима използва данни от 66 215 деца и техните майки, които са били част от Japan Environment And Children’s Study.

Около 22% са били в досег с домашни любимци – главно кучета и котки – докато са били в утробата.

Децата с домашни любимци са имали „значително намалена честота на хранителни алергии“ в сравнение с тези с кучета на открито, откриха изследователите.

Превод и редакция: Пламена Сутева