Несподелена виртуална любов: Млад мъж се самоуби заради чатбот на име Елиза. Щели да живеят “завинаги в Рая“

255
Koлаж: Нова Вест

Белгиец се е самоубил след двумесечен разговор с чатбота „Елиза“. Съпругата на покойния трийсетина годишен мъж обяснила, че в последните две години той много се тревожел за състоянието на природата и се опасявал, че човечеството е безсилно пред промените в околната среда.

Постепенно мъжът започнал да се затваря в себе си и да общува основно с машината. В последните разговори с чатбота той споменал за самоубийство, а „Елиза“ отговорила, че в отвъдното ще живеят „завинаги като един, в рая“.

Съпругата е убедена, че повод за самоубийството са тъкмо тези разговори, към които изглежда има пристрастяване, подобно на наркотична зависимост. Медиите отбелязват, че тя е майка на две деца, както и че семейството не е имало други проблеми. Чатботът „Елиза“ е създаден през 60-те години на миналия век и е представен като „терапевт“, с когото може да се води логичен разговор. Медиите поясняват, че създаването на програмата е сред първите опити за развитие на изкуствен интелект, какъвто е ЧатДжиПиТи (ChatGPT).

За да се избегне подобна трагедия в близко бъдеще, той твърди, че е от съществено значение да се идентифицира естеството на отговорностите, водещи до този вид събитие. „Разбира се, ние все още трябва да се научим да живеем с алгоритми, но при никакви обстоятелства използването на каквато и да е технология не трябва да кара издателите на съдържание да избягват собствените си отговорности“, отбеляза той.

Самият OpenAI призна, че ChatGPT може да произведе вредни и предубедени отговори, като добави, че се надява да смекчи проблема чрез събиране на обратна връзка от потребителите. В дългосрочен план Мишел отбеляза, че е от съществено значение да се повиши осведомеността за въздействието на алгоритмите върху живота на хората, „като се даде възможност на всеки да разбере естеството на съдържанието, с което хората се сблъскват онлайн“. Тук той спомена нови технологии като чатботове, но също и дълбоки фалшификати – вид изкуствен интелект, който може да създава убедителни изображения, аудио и видео измами – които могат да тестват и изкривят възприятието на хората за реалността.

По публикацията работи: Велислава Велева