Кратък пътеводител за негласуващи – 2023 (ВИДЕО)

63940
Снимка: Pixabay

Ако изборите не променят нищо, защо тогава се купуват гласове?

Нормално е да не сме много ентусиазирани и тази неделя, когато отново трябва да изберем кои ще са следващите депутати в парламента. Ако си от тези 60%, които вярват, че изборите не променят нищо, имаме един контра-аргумент за теб – защо тогава купуват гласове? Явно все пак гласовете имат значение. Истината е, че на политиците им е много удобно повечето хора да не гласуват и да не се интересуват от политика, за да могат да правят каквото си искат. Така че може би е по-добре ние негласуващите да се разходим в неделя до избирателните секции и да нарушим спокойствието на онези, които се надяват да ни управляват необезпокоявани от обществена критика и контрол.

Наблюдава се много висока активност от младежите, а инфлуенсъри масово подканят последователите си да гласуват:

     

Ето съвсем накратко кой за какво се бори на тези избори, за всички, които не са чули и разбрали нищо от предизборната кампания.

Коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”

Това обединение е новата формация на тези поредни избори. В него влизат всички партии, които вярват, че хората в България могат да имат нормален европейски живот. Имената, които сигурно си чувал, са Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов. И разбира се – най-известният политик Ицо Хазарта. Заедно с тях обаче сега са и земеделските партии, както и много граждански движения, които се борят за различни каузи като защита на животните, развитие на културата и градската среда, борбата с войната по пътищата и много други. В предизборните им обръщения ще намериш всички онези неща, които не се случиха досега и накараха толкова много хора да заминат да живеят в чужбина – по-високи доходи, по-качествени и по-евтини български храни, по-ниски цени на тока и горивата, край на порочните практики, при които огромна част от обществените пари се разпределят между няколко фирми.

Обединението на Промяната и ДБ е твоят избор, ако искаш да останеш в България и да живееш спокойно, уредено и с добри доходи, както живеят всички останали хора в Европа. 

Предизборен клип на Обединението:

ГЕРБ-СДС

Партията на Бойко Борисов отново иска да е начело на държавата, както беше от 2009 до 2021 година. В тази кампания призовават да ги подкрепим, ако искаме в България да има стабилност отново. Стабилността е нещо, което наистина всички искаме, но доколко тя зависи само от тях, е друг въпрос, особено на фона на войната в Украйна и инфлацията в цяла Европа. Дори да не се интересуваш от политика, сигурно си чул, че бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран за корупция в размер на 600 млн. лв. от нашите данъци по глобалния закон “Магнитски” и, че асфалтът на магистралите, строени по времето на ГЕРБ, е с една трета по-тънък, отколкото трябва да бъде. “Ремонт на ремонта” и “хубаво е, ама не е готово”, както се казва.

Гласувай за ГЕРБ, ако ти е важно да се гради и строи, дори да не е с най-добро качество. И ако вярваш в максимата, че “може да крадат, ама поне правят нещо.”

Предизборен клип на ГЕРБ:

БСП

За тях не може да не си чувал, защото това е най-старата партия в България, наследник на някогашното БКП. К-то е за комунистическа, а С-то за социалистическа партия. Доста хора се отцепиха от тях напоследък и направиха други леви политически проекти, но около лидерката им Корнелия Нинова продължава да има твърдо ядро убедени социалисти. Традиционно фокусът им са по-възрастните хора, пенсиите, социалните политики. В последните месеци обаче говорят много и за войната в Украйна и че трябва да сме в добри отношения с Русия, че не трябва да помагаме на украинския народ. Против са и джендърството и хората, които изпитват чувства към същия пол.

Защо да гласуваш за БСП? Защото е важно в парламента да има и леви партии, каквото и да означава това.

Предизборни обещания на БСП:

ДПС

Това е партията на Ахмед Доган и на Делян Пеевскидругият заключен за корупция в списъка “Магнитски”. Това е една от партиите с най-твърд електорат, за нея винаги гласуват около 10-13%. Осново ги подкрепят българските турци, защото от основаването си партията се е провъзгласила за техен основен защитник. За 30 години обаче районите, в които почти всички гласуват за ДПС, продължават да са сред най-бедните в България. За сметка на това лидерите на партията стават все по-богати. Сам прецени дали хората в ДПС наистина са в парламента, за да се чува гласът и на малцинствата в България, или за се погрижат за собственото си благоденствие. 

Защо да гласуваш за ДПС? Ако не вярваш на международните разследващи органи по глобалния закон “Магнитски”, които санкционираха едно от знаковите лица на партията – Делян Пеевски, можеш да избереш ДПС, за да си сигурен, че и българските турци имат свои представители във властта.

Предизборен клип на ДПС:

Възраждане

Партията на Костадин Костадинов казва, че поставя свободата над всичко. Едновременно с това обаче застава и твърдо зад Русия, която пък погази свободата на украинците. Голямата им битка в последните седмици е за запазване на българския лев, но се оказа, че едновременно с кампанията за референдум за лева, събират и дарения в евро. Въпреки тези противоречия, Възраждане е политическа сила, в която някои припознават онази партия, която ще опази всичко българско и родно. 

Гласувай за Възраждане, ако смяташ, че Путин не е агресор, и ако предпочиташ да живееш в Москва, вместо в Париж. А също и ако искаш да излезем от ЕС и да пътуваме отново с визи, да плащаме двойно за западни университети и да плащаме мито за внос на готини стоки от там.

Предизборен клип на Костадин Костадинов:

Нито една от изброените партии

Както вече казахме, нормално е при пет пъти избори за две години хората да нямат много ентусиазъм да гласуват и да не виждат много смисъл в усилието да се разходят за няколко минути до избирателните секции в неделя сутринта. Лошата новина е, че ако не го направим тази неделя, пак ще има избори и те най-вероятно ще са през лятото. А лятото е за по-приятни занимания. Така че дайте по-добре да я свършим тази работа с избирането на депутати още сега и да знаем, че сме изпълнили гражданския си дълг към България поне до есента. Тогава ще има местни избори за кметове и общински съветници. И пак ще си говорим кой какво обещава да се подобри в града, в който живеем.

Източник: www.actualno.com

Купуването и продаването на гласове е престъпление!