Ето защо долърът и йената падат на световните валутни пазари

73
Снимка: Pixabay

Сигурният щатски долар се бори да намери своята опора днес след два дни на загуби, тъй като световните финансови пазари възвърнаха известна стабилност с надеждата, че може да бъде избегната пълна банкова криза.

Индексът на долара, който проследява валутата спрямо шест други, се повиши с 0,08% до 102,57 по време на азиатската търговия, след спадове от около 0,3% през всяка от последните две сесии. Слабостта идва въпреки повишаването на доходността на държавните облигации на САЩ, също резултат от намаляващото търсене на най-сигурните активи.

Йената остана нестабилна в навечерието на края на японската фискална година в петък. Доларът скочи с 0,59% до 131,68 йени и достигна едноседмичен връх от 131,80.

Йената падна с 0,5% предишния ден, когато нетипично се движеше в обратна посока с дългосрочната доходност на държавните облигации на САЩ.

10-годишната бенчмарк доходност в САЩ се повиши с цели 1,5 базисни пункта до нов едноседмичен връх от 3,583% по време на търговията в Токио, но последно беше леко променен на 3,5677%. Миналия петък пък доходността падна до шестмесечно дъно от 3,285%.

„Колебливостта на облигациите в САЩ е причина за по-голямата част от колебанията в курса „долар-йени“, така че има смисъл да сме по-близо до 130, отколкото до 140, защото доходността в САЩ е много по-ниска“, каза Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia банка.

По отношение на ралито на йената във вторник, „това не следва правилата, както може да се очаква, което може би означава, че в края на фискалната година потоците, които трябва да се направят ще имат непропорционален ефект“, добави Атрил.

На други места австралийският долар се понижи с 0,16% до $0,6698, след като данните за потребителската инфлация в Австралия стигнаха до осеммесечно дъно. Стигна се до искането към резервната банка да спре кампанията си за повишаване на лихвените проценти следващата седмица. Сега фючърсите предполагат само 5% шанс за повишаване на лихвите, в сравнение с 15% преди часове.

Американската валута загуби позиции, тъй като инвеститорите намериха утеха в споразумението на First Citizens BancShares да изкупи всички депозити и заеми на фалиралия кредитор Silicon Valley Bank, както и в коментарите на Майкъл Бар, заместник-председател на Федералния резерв по надзора, че проблемите на SVB са поради „ужасно“ управление на риска, което предполага, че може да са изолиран случай.

Все пак търговците остават много чувствителни към признаците за нови пукнатини в банковата система.

„Проблемите в банките в САЩ ще оказват доминиращото влияние върху щатския долар в близко бъдеще“, пише Джоузеф Капурсо, стратег в Commonwealth Bank of Australia, в бележка за клиента, посочвайки важността на седмичните данни за потоците на паричния пазар, които трябва да бъдат публикувани по-късно през денят, който „вероятно ще подчертае преместването на депозитите от малките банки в САЩ към големите банки“.

Еврото се понижи с 0,1% до $1,0834, а паундът – с 0,12% до $1,23265.

Чувствителният към риск новозеландски долар добави 0,13% до $0,6261. Търговците продължават да оценяват увеличението на лихвените проценти с четвърт пункт, въпреки срещата на Централната банка на Нова Зеландия следващата седмица.

Биткойнът поскъпна до около 27 600 долара, вдигайки се на крака след проблемите в най-голямата борса за криптовалута в света, Binance, която беше съдена от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ.

Токенът падна до $26 541 в понеделник, след отстъплението си от деветмесечния връх от $29 380 миналата седмица.

Превод и редакция: Венета Николова