Изригна „Детето на Кракатау“ (ВИДЕО)

87
Кадър: Youtube/Alex xa Gokil

Няколко пъти изригна вулканът Анак Кракатау или „Детето на Кракатау“ в Индонезия. Високо в небето се издигнаха дим и пепел. Припомняме, че през 2018 г. кратерът на вулкана частично се срути, а при голямо изригване огромни парчета се свлякоха в океана, предизвиквайки цунами

Потомъкът на прословутия вулкан Кракатау в Индонезия изригна няколко пъти, изпращайки в небето огромна кула от вулканична пепел на височина около 2500 метра.

Вулканът Анак Кракатау, което в точен превод означава „Детето на Кракатау“, изригна четири пъти, съобщиха официални лица, като най-голямото изригване беше последвано от друго, което изпрати стълб от дим и пепел на 1500 метра над кратера му, съобщи БГНЕС.

„Това е част от фазата на изригване, свързана с образуването на ново тяло на вулкана“, заяви пред АФП Октори Прамбада, служител в Центъра по вулканология и намаляване на геоложките опасности.

През 2018 г. кратерът му частично се срути, когато при голямо изригване огромни парчета от вулкана се свлякоха в океана, предизвиквайки цунами, при което загинаха повече от 400 души и хиляди бяха ранени.

Няма незабавни съобщения за наранявания или щети.

В страната има близо 130 активни вулкана.

По публикацията работи: Пламена Сутева