Живот в името на свободата: Днес се навършват 130 години от кончината на Баба Тонка Oбретенова

133
Koлаж: Нова Вест

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско, и остава името си в българската история като пример за човек, посветил безкористно живота си на родината и борбата за освобождението ѝ. На 27 март отбелязваме 130 години от смъртта на Баба Тонка.

 

С поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 130-годишнината от смъртта на Баба Тонка. Събитието ще се проведе на 27 март от 11 часа пред паметника на героинята в Русе.

Участва дейно в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице на Апостола на свободата. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци. Анастасия Обретенова е женена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информацията за личността и революционното дело на Баба Тонка.

„Трябва да ви кажа,… че Баба Тонка е жена с весел и шеговит характер. Обстоятелствата я научили и на тая проста истина, че ако човек знае и умее, то много може да спечели пред простодушните турци, които не бяха престанали… да уважават пиените и да благоговеят пред лудите, били те от каквато и да е народност. Ако някой строг забитин, който я виждал за пръв път, започвал да я ругае и заплашва, че ще я покачи на въжето, защото проводила четирима… синове в комитета, то тя му казвала, че е намислила да се жени, а на нему, на забитина, ще да му купи жълти ботуши от сватбата. Правителственият човек не можел да разбере що за човек е тая жена, правел сравнение между шестдесятгодишната бабичка и жълтите ботуши и най-после се засмивал…“

На нейното име е именувано село в община Попово, област Търговище. Математическата гимназия в град Русе носи нейното име, както и залив на антарктическия остров Ливингстън.

По публикацията работи: Велислава Велева