България

България се сбогува с голям свой спортист. Бил е рекордьор на “Гинес“ цели 5 пъти

България изгуби голям спортист и човек. На 70 години внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов. Той бе човекът донесъл модерния триатлон у нас. 5 пъти е рекордьор на „Гинес“.

Треньор бе на плеяда известни състезатели в плуването, плуването в открити води, триатлона, модерния петобой. Помагаше и в бягането на дълги дистанции. Наричаха го Повелителя на Дунава, заради двете му преплувания открай до край.

Преди това Стоянов направи и две уникални дълги плувания в басейна. През 1981 г. регистрира 78 км кроул за 24 часа в 25-метровия басейн „Красна поляна”. Поставя рекорд за „Гинес“ – първият от петте му.  През 1983-та на столичния басейн „Спартак” изкара 36 часа във водата, като за това време измина 108 км на кроул. В част от времето плува рамо до рамо с Добри Динев, който пък прави тогава първия си рекорд – на 40 км съчетано плуване.

Васко Стоянов донесе триатлонът в България. „През 1984 г. обясни на хората на пресконференция за спорта на железните. На следващата година замина Цюрих и стана 14-и на европейско първенство. Говорим за големия триатлон, обяснява съпругата му Поли Стоянова. – Васко направи първия ултратриатлон в България на стандартни олимпийски съоръжения. Плуването беше на басейн „Република“, сега „Мария Луиза“, колоезденето бе на колодрума, а бягането на „Цариградско шосе. После ходи в Холандия, но спуска гума, по тогавашните правила нямаше помощ, и не завърши състезанието.“

През 1988 г. Стоянов прави още един опит за ултратриатлон на стандартни съоръжения. Отказва се на 50-ия километър от бягането в летните горещници, натровен от бензиновите изпарения. Впечатлена от уникалната му воля и сърце, голямата журналистка Вера Маринова прави два филма за него, вторият спечелил награда на фестивал в Швейцария в категорията за документален филм. Тя го кръщава Васко Железния. Преди това му викат Васко Маратонеца. Мнозина мислеха, че му викат галено Васко, всъщност това е рожденото му име, кръстен е на чичо си. Роден е на 6 юли 1952 г.

Опелото ще бъде на 29 март (сряда) от 15:00 часа в столичния храм „Света Троица“. Васко Стоянов ще бъде погребан в Сливен. Такова е желанието на съпругата му Павлина Стоянова, която е родом от там.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици