Колко ще струват яйцата за Великден

3064

Според Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите, яйцата по Великден ще струват толкова, колкото и днес. Няма предпоставка за увеличението им.

Цената на яйцата в България в сред най-ниските в Европейския съюз – около 28 стотинки за яйце. Това са цени от производител. В Германия цените са с около 50% по-скъпи, в Полша с около 20%. Действително ръстът през последната година е огромен, но той следва ръста на останалите суровини, добави Гълъбов, предаде Националната телевизия.

По думите му има 10% намалено производство на яйца заради птичи грип. Според него българският дял в производството на яйца е 1.4%.

Потребителското търсене спомага за повишаването на цените. Ние сме участници в свободен пазар, най-големият в целия свят. Изнасяме яйца и това показва, че сме в конкурентна среда. Изнасяме около милион яйца всеки ден за Гърция. Освен това изнасяме и за Швейцария, Италия. напълно е нормално да има внос на яйца, например такива с бели черупки, които стават аткрактивни около Великден, посочи още Ивайло Гълъбов. Яйцата на пазара са около 50 стотинки.

Председателят на Съюза на птицевъдите коментира, че има недостиг на яйца в Европа. И даде пример Лондон, където един потребител не може да си купи повече от 10 яйца.