Завръща ли се зимата: Кога ще вали сняг в България

265

В неделя сутринта все още в източните райони е възможно да превалява, но и там валежите ще спрат, а от запад облачността бързо ще се разкъса и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще остане от северозапад, до вечерта ще отслабне, в Западна България и ще стихне.

Сутрешните температури ще са сравнително високи, дневните ще се понижат с 3-5°. През първата половина от следващата седмица времето ще бъде доста динамично – променливо и ветровито. В понеделник ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър и все още ще е топло, но вечерта и през нощта срещу вторник, с обръщане на вятъра от северозапад, бързо ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи, около и след обяд и през нощта срещу вторник от запад на изток ще превали дъжд, на места с гръмотевици.

Има повишена вероятност на отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове – и за валежи от сняг в планинските райони. Във вторник ще преобладава облачно време, на отделни места със слаби валежи, предимно от дъжд, но в планинските и североизточните райони е възможно дъждът да се примесва със сняг; в планините валежите ще са от сняг. В сряда вероятността за валежи намалява, облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът постепенно ще отслабне, до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад.

В четвъртък ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Вятърът ще е от западната четвърт, предимно умерен, временно силен. Ще започне бързо затопляне. В петък ще е предимно слънчево. Със запад-югозападен вятър температурите ще продължат да се повишават и в по-голямата част от страната максималните ще са над 20°.