Родното производство на зеленчуци крета едва-едва: На пазара ни има едва 2%. Каква е причината?

32
Снимка: "Нова Вест"

Организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев обясни, че към момента на пазара в страната има едва 2% български зеленчуци, въпреки че желаното ниво е 50%. Очакванията на Василев са този процент да не бъде достигнат в близките 50 години. Като причина за ниското родното производство, Василев изведе ненавременното влизане на България в ЕС

„Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС. Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС“, каза организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ – Георги Василев.

По думите му трябва да се видят цените в селското стопанство.

„Те са в пъти по-малко от нашите колеги Франция, Испания и Германия. Особено в плодовете и зеленчуците това е много пагубно, въпреки големите усилия на ЕС и България, която за около 16-17 години инвестира в селскостопанското производство 20 млрд. лв.. Продукцията намаля с 350%“, допълни Василев.

Според него България не може да произвежда и 1/4 от това, което ѝ е необходимо.

По публикацията работи: Пламена Сутева