„Тайно оръжие“ е било пуснато в морето от Северна Корея: Предназначено е да предизвиква „радиоактивно цунами“

188

Все по-напечено става положението между Северна Корея и САЩ и Южна Корея. Тестван е подводен дрон за ядрена атака. „Тайното оръжие“ е плавало 59 часа и 12 минути на дълбочина от 80 до 150 метра. Твърди се, че тестът е дошъл като предупреждение за САЩ и Южна Корея

Северна Корея е извършила изпитания на подводен дрон за ядрена атака, предназначен да предизвика „радиоактивно цунами“, което да унищожи вражески военни кораби и пристанища, съобщиха държавните медии, цитирани от АФП.

По време на ученията от вторник до четвъртък севернокорейските военни са разгърнали и изпробвали тази нова оръжейна система, чиято задача е да предизвика „свръхмащабна“ разрушителна вълна, съобщи информационната агенция КЦТА.

„Този ядрен подводен атакуващ дрон може да бъде разположен на всяко крайбрежие и пристанище, или да бъде теглен от надводен кораб за действие“, съобщи КЦТА.

„Тайното оръжие“ е било пуснато във водата край провинция Южен Хамгьон във вторник, а в четвъртък е взривило тестова бойна глава, съобщи агенцията. До този момент то е плавало 59 часа и 12 минути на дълбочина от 80 до 150 метра, съобщи агенцията. Централната военна комисия на Работническата партия на Севера е заповядала провеждането на ученията „с цел да се предупреди противникът за действителна ядрена криза и да се провери надеждността на ядрените сили за самозащита“.

След рекордната година на оръжейни изпитания и нарастващите ядрени заплахи от страна на Пхенян Сеул и Вашингтон засилиха сътрудничеството си в областта на сигурността и на 13 март дадоха старт на най-големите си съвместни военни учения от пет години насам, известни като „Щит на свободата“.

КЦТА съобщи, че в сряда Северът е изстрелял стратегически крилати ракети, „снабдени с тестова бойна глава, имитираща ядрена бойна глава“, предаде БГНЕС. Агенцията допълни, че две стратегически крилати ракети от типа „Хвасал-1“ и две стратегически крилати ракети от типа „Хвасал-2“, изстреляни в провинция Южен Хамгьонг, са поразили точно целта, определена в Източно море, известно още като Японско море.

Южнокорейските военни съобщиха за изстрелването на множество крилати ракети от Севера в сряда.

По публикацията работи: Пламена Сутева