Няколко билки, които действат успокояващо на котките и как да им ги даваме

94

Всички сме чували анекдоти за различни неща, които помагат за успокояване на тревожно или хиперактивно коте. Хората също използваме аромати и с тяхна помощ се отпускаме и релаксираме. Лавандулата например е известна със способността си да успокоява хората и да спомага за заспиването, но дали прави нещо за котките?

В стресови ситуации, като например по време на фойерверки или при идване на гости, може да търсите подходящ начин да облекчите максимално стреса на гальовния домашен любимец. Наблюдава се, че определени аромати и билки могат да подействат благоприятно на котката ви, но въпреки това препоръчваме консултация с ветеринар, ако котката ви е неспокойна, както и дали лекарят би препоръчал такъв вид терапия. Споменатата лавандула може да изглежда добър вариант, но тя е токсична за котките при поглъщане.

  • Котешка мента:

Котешката мента е билка, за която всички знаем, че е напълно безопасназа нашите котки. Макар че може да накара котката ви да стане по-активна и възбудена, това обикновено е краткотрайно. След като стимулиращият ефект на котешката мента започне да отшумява, много котки подремват или намират тихо място, където да се отпуснат. Следващия път, когато предложите сушена котешка трева на котката си, първо я разтрийте между пръстите си. Това помага за освобождаването на маслата в листата, като увеличава аромата и положителното въздействие върху котката ви.

  • Валериана:

Валерианата е по-малко достъпна от котешката мента, така че може да ви е трудно да я намерите. Въпреки това тази билка е показва сходни ефекти с котешката мента при много котки. Най-хубавото при валерианата е, че е много вероятно тя да накара котката ви да заспи. Отначало тя може да стане активна, както при котешката мента, но бързо ще се успокои.

  •  Мататаби или сребърна лоза:

    В извършено проучване, 80% от котките проявяват интерес и положителен ефект от това растение. Сребърната лоза става все по-лесна за намиране, което може да бъде спасение за тревожните котки или за тези, които се нуждаят от нещо малко по-различно от котешката мента. В същото проучване 75 % от котките, които не са имали ефект от котешката мента, са показали положителен ефект от сребърната лоза.

  • Татарски орлови нокти:

Ако това е растение, за което не сте чували, не сте сами. Татарските орлови нокти са необичайни и растението може да бъде трудно за намиране, но е показало способността си да успокоява някои котки. Интересно е, че това растение се предлага под формата на стърготини и парчета дърво. Стърготините могат да се разтрият между ръцете ви, преди да ги предложите на котката, за да се освободи максимално количество аромат.

  • Лайка:

Подобно на лавандулата, лайката е известна с успокояващите си свойства за хората, като често се използва като чай за подпомагане на съня. Лайката има подобен ефект върху котките и е безопасна за тях. Можете да предлагате чай от лайка на котката си, но трябва да избягвате чай от лайка с други аромати или добавки в него. Можете също така да дадете на котето си да помирише суха лайка или да я разтрие, за да освободи допълнителен аромат, който да успокои котката.

  • Хмел:

Ако си мислите, че „хмел“ ви звучи познато, това е така, защото това е важна съставка в производството на бира. Въпреки че бирата изобщо не е безопасна за котките, цветовете на това растение са абсолютно безопасни за вашата котка да ги помирише. Миризмата на хмел може да помогне за намаляване на тревожността и успокояване на котката ви, а те са безопасни, ако котката ви реши да ги опита. Сухите цветове на хмела обикновено не се намират в магазините за домашни любимци, но не е прекалено трудно да се намерят в онлайн магазините.

Как да предлагате билки и растения на котката си?

Свикнали сме предимно да разтриваме малко сушена котешка мента върху играчките или драскалките на котката си, но има няколко предпочитани начина да давате билки и растения на котката си, за да я успокоите с аромати. Изсушената форма на билките обикновено се смята за най-ефективния и най-безопасния начин за гальовните животни.

Въпреки че не е опасно за котето ви да отхапва тук-там от тези растения и билки, ако котката ви е известен любител на растенията, може да се наложи вместо това да ги поставите в платнена торбичка или някаква играчка. Това все пак ще позволи на котката ви да има достъп до ароматите, без да консумира голямо количество. Чайовете не са най-добрият избор, но като цяло са безопасен начин да изложите котката си на безопасни аромати. Тъй като можете да разреждате чая колкото желаете, можете лесно да контролирате колко от растението, билката или конкретния аромат е достъпен за котката ви.

Уверете се, че сте ограничили консумацията на билки и растения, за да избегнете стомашни разстройства. Също така никога не предлагайте части от растение или не въвеждайте нов аромат на котката си, без да сте сигурни, че той е абсолютно безопасен. Съществуват множество токсични растения, които могат да причинят тежко заболяване на котката ви.

По публикацията работи: Велислава Велева