3 малко известни факта за Роженския манастир

194
Снимка: luckybansko.bg / nevrokop-eparhia.bg

В духовната и архитектурната съкровищница на България манастирите блестят особено ярко. Ако решите да почивате в Банско, със сигурност ще си прекарате времето пълноценно. Градът е не само най-добрият български зимен курорт и набиращо популярност място за спа туризъм. Той е и отправен пункт за много интересни маршрути, а красивият Роженски манастир със сигурност е сред тях.  

Банско е курорт, заобиколен от прекрасна природа и в него ще намерите отлични условия за настаняване. Петзвездният апартхотел Лъки Банско е предпочитан начален пункт за пешеходен и автомобилен туризъм, включително в посока към Роженския манастир.

Ето и три малко известни факта за Роженския манастир, които допълнително ще привлекат интереса ви към него:

  • Роженската света обител е един от най-старите средновековни манастири в България

Сред най-интересните и посещавани места в България безспорно са манастирите. Ако сте на почивка в Банско, си заслужава да отделите от времето си и да разгледате Роженския манастир „Свето Рождество Богородично”. Той е един от най-старите средновековни манастири в България. Разположен е само на няколко километра от Мелник, в непосредствена близост известните Мелнишки пирамиди. 

Снимка: luckybansko.bg / nevrokop-eparhia.bg

Не се знае точната година на построяването на Роженския манастир, но първите сведения за него се появяват през XIII век. След завладяването на българските земи, в. т. ч. и Мелнишкия край, от Османската империя в края на XIV век, манастирът потъва в забрава. Съдбата му не е известна до 1551 г., когато тогавашният игумен йеромонах Козма пише за съществуването му в един от ръкописите си. В него йеромонах Козма споменава за пръв път името на манастира „Богородица Розинотиса” (Роженска).

В началото на турското нашествие обителта понася сериозни разрушения, но през XVI век е възстановена. Тогава са изградени наново някои от жилищните сгради, трапезарията и голямата църква. Най-ранните стенописи в манастира също са от XVI век. Те са в притвора на църквата и разказват основно за чудесата, които Христос е сътворил след Възкресението си. Сцените са силно въздействащи и са изписани много детайлно. 

  • Дарения от богати българи помагат за възстановяването на манастира след голям пожар

Възходът на Роженския манастир е прекъснат през XVII век от голям пожар. Той унищожава библиотеката и голяма част от жилищните сгради. Светата обител се възражда отново през XVIII век, благодарение на дарения от богати българи от цялата страна. Така в средата на XVIII век манастирът отново е във възход. През 1715 г. започва реконструкция на манастирските сгради, а през 1732 г. главната църква отново е изписана със стенописи.

Манастирският комплекс, който има неправилна шестоъгълна форма, е архитектурна забележителност. Той се състои от жилищни и стопански сгради, главна църква и костница. 

В комплекса има две монашески крила. По-старото от двете представлява двуетажна сграда с чардаци. Тази част обгражда главната църква от изток, запад и юг и е строена през XVI век. Второто монашеско крило е на три етажа и е строено през XVIII век с дарения от мелнишките еснафи. 

Снимка: luckybansko.bg / nevrokop-eparhia.bg

Заслужено голям интерес предизвиква иконостасът, който е изработен едновременно със стенописите при преустройството на църквата. Резбованите плетеници, с които са покрити релефните му части, перфектно изрисуваните букети цветя и позлатените резбовани елементи са много  впечатляващи.

  • В Роженския манастир се съхранява чудотворната икона „Света Богородица Портаитиса”

В Роженския манастир се съхранява ценната чудотворна икона „Света Богородица Портаитиса”. Тя е едно от копията на чудотворната икона на Богородица, открита в морето от монаси от Атон. Изографисана е от монах на име Яков от Иверския манастир през 1790 г. и е била поръчана заедно със специален кивот.

Снимка: luckybansko.bg / nevrokop-eparhia.bg

Съществува традиция светогорските манастири във всеки свой метох да поставят копие на най-известната си чудотворна икона. Затова Иверският манастир изпраща на Роженския копие на чудотворната икона на Света Богородица Портаитиса. За разлика от други копия на иконата, това съдържа 10 малки сцени, представящи чудното пристигане на иконата на в Света гора и нейните първи чудеса в Иверския манастир.

Чудотворната икона е много тачена и се чества с тържествен празник на втория ден от Светлата седмица. Празникът събира стотици вярващи в Роженския манастир. Молитвеното обръщение към св. Богородица чрез тази икона е целогодишно, защото поклонниците вярват в нейната чудодейна помощ при болести и скърби.