Категории България

Турската посланичката Айлин Секизкьок: Нашата връзка е братска. Който е срещу България е и срещу Турция

Посланникът на Турция – Айлин Секизкьок каза, че двете държави заедно сме успели да покажем, че могат да запазят своето приятелско отношение един с друг дори в най-тежките кризи, пред които са изправени.

С тези думи Н. Пр. Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, се обърна към гостите на българо-турския бизнес форум, който се провежда в Бургас по инициатива на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа. В кратка и емоционална реч, Секизкьок отново благодари на страната ни за оказана подкрепа след природното бедствие, връхлетяло Турция в началото на февруари.

„Думите на Ататюрк бяха подложени на тест и на 6 февруари – денят, в който Турция бе сполетяна от невиждано природно бедствие. Рано на следващата сутрин ми се обади президентът Румен Радев, който каза – самолетите са готови. Това е кратко изречение, което казва изключително много.

Той каза – изпращаме нашите спасителни отряди в районите на земетресението. След това от Министерството на транспорта казаха, че всички железопътни линии са отворени към Турция за доставка на помощи, министърът на вътрешните работи обяви, че няма да има проблеми с преминаването на границата. От всички министерства, от цялото българско общество като река потече солидарност към Турция.

“Аз съм в тази професия от 30 години, но никога не съм виждала подобен акт на солидарност. Това е обич към Турция. Истинска обич, за която благодаря с цялото си сърце. Защо разказвам това – защото между двете страни има много силна и особено във времена на кризи братска връзка. Това е добра основа за развитие на бизнеса между двете страни. Бизнесмените трябва да работят за увеличаване на инвестициите, за развитие на взаимоотношенията“, каза извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас.

„За тези проблеми се търсят решения както разбрахме и от министър Александър Пуев. (бел. а.; България подпомага разработването на „синя карта“, която позволява на граждани на държави извън ЕС да работят в България в продължение на пет години). Изключително натоварен е и граничният пункт Капитан Андреево – Капъкуле, за което опитваме да намерим решение заедно. Нужно е и развитието на логистичните мрежи – не само традиционните транспортни връзки, но и железопътен, морски и въздушен транспорт. Превозите трябва да бъдат интегрирани в общ модел, по който работим заедно с българските институции. Надяваме се, че тези усилия ще дадат резултат“, каза Айлин Секизкьок.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца