След дълго отлагане, САЩ изстреля първата си 3D принтирана ракета (ВИДЕО)

44
Кадър: Youtube/NBC News

Първата 3D принтирана ракета беше изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида. Ракетата е създадена от американска стартъп компания, а изстрелването ѝ беше отлагано на два пъти.

Тя не успя да достигне околоземната орбита, но опитът се смята за успешен. Целта на мисията е да докаже, че подобна ракета е в състояние да издържи на тежките условия при космически полет.

85 процента от ракетата е от 3D отпечатани метални сплави. Събраните данни показват, че полетите с 3D принтирани ракети са възможни.

Космическата компания със седалище в Лонг Бийч, Калифорния, планира третия опит за излитане на своята 110-футова ракета Terran 1 – 85% от която е направена с масивни 3D принтери – в тричасов прозорец, отварящ се в 22:00 ч. EST в сряда в Кейп Канаверал, Флорида. Вторият опит на Relativity Space  за изстрелване  на ракетата на 11 март беше спрян за две автоматизирани прекъсвания, съобщи компанията в Twitter . Първоначалният опит за изстрелване на 8 март беше отменен „поради превишаване на ограниченията на критериите за изстрелване за топлинни условия на горивото на етап 2“, каза компанията, предава eu.usatoday.com

По публикацията работи: Велислава Велева