Отглеждане на тиквички в оранжерия – тънкости и полезни съвети

53
Снимка: Pixabay

Тиквичките са непретенциозна култура, която в повечето случаи се отглежда на открито в градината. Това обаче изобщо не означава, че те не могат да се отглеждат в оранжерийни условия. Напротив, това ще ви позволи да съберете по-богата реколта – средно до 30 кг плодове от 1 кв. м.

В оранжерийни условия тиквичките рядко се отглеждат, защото те дават добра реколта в градината. Освен това те са устойчиви на студ и не изискват големи грижи. Въпреки това, отглеждането им в оранжерия не е лишено от смисъл, тъй като предлага следните предимства:

  • плодовете узряват няколко пъти по-бързо, което се отразява положително на количеството реколта;
  • при формирането на тиквички те стават по вкусни;
  • разсадът не се атакува от вредители и практически не се разболява;
  • ранните сортове могат да се отглеждат изгодно за продажба в индустриален мащаб.

Тиквичките не изискват специален състав на почвата и температурни условия, така че отглеждането им в парник е много изгодно. Тиквичките растат добре в поликарбонатни оранжерии и в най-обикновени лехи, покрити с найлон, предаде “kakdaorg.“

Съвет: за обогатяване и подобряване на структурата на почвата се препоръчва засяване на зелено торене (*зеленото торене е процеса, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса). След засаждането на разсада от тиквички в оранжерията през пролетта, почвата трябва да се мулчира с дървени стърготини или друга органична материя. Такова мулчиране е полезно и през периода на растеж на растенията.

В оранжерията е важно да се поддържат оптимални температурни условия. През деня тя трябва да остане на +23°C, а през нощта не трябва да пада под +14°C. Самата почва трябва да се затопли до + 20 … + 25 ° C.

На открито в градината тиквичките могат да се отглеждат както чрез разсад, така и чрез семена, но в оранжерията е много по-ефективно да се използва технологията за разсад. Може да се използва през цялата година, но най-добре е да направите това в края на зимата – началото на пролетта, тъй като именно есенните тиквички имат най-доброто качество на съхранение (траят 2-4 месеца). Освен това през пролетта тялото най-много се нуждае от витаминна подкрепа. За да получите добра реколта от тиквички, трябва да отгледате силен разсад в началото на март. Тази процедура може условно да бъде разделена на няколко етапа, всеки от които изисква отделно разглеждане.

Подготовка на семената – семената, дори при 6-8 години съхранение, покълват доста добре. За това обаче те трябва да бъдат правилно подготвени, като се придържате към следните инструкции:

  • Залейте семената с гореща вода (+45…52°C) и оставете за 5-7 часа. Семките, които изплуват през първите няколко минути, са кухи, така че трябва да бъдат изхвърлени.
  • За да намалите риска от развитие на гъбични заболявания, потопете останалите семена за 2 минути в ледена вода.
  • Увийте семето във влажна кърпа и го оставете за 2 дни в стая с температура най-малко +23 ° C. През това време поддържайте тъканта влажна.

Съвет: непосредствено преди засаждането семената могат да се накиснат за няколко минути в разтвор на калиев перманганат.

Почвата в оранжерията, в която ще бъдат засадени тиквичките, трябва да е добре подготвена. За целта е желателно да се добави добре угнил оборски тор през есента в размер на 10 кг на 1 кв. метър. Разсадът често се пресажда през месец Април или малко по-рано. За да поддържате нормално ниво на влажност в оранжерията и да осигурите бързото узряване на културата, струва си да мулчирате с дървени стърготини, слънчогледови люспи или друга органична материя.

Създаване на оптимален микроклимат.

 Растението не се развива добре в условия на твърде горещи и влажни оранжерии. Идеалната температура за пълното развитие на разсада през деня е + 24 ° C, а през нощта + 18 ° C. Тиквичките не понасят задуха, така че оранжерията трябва да се проветрява ежедневно, за да се поддържа влажност на 60-70%. В края на март – началото на април честотата на проветряване трябва да се увеличи.

Поливане и разрохкване.

Необходимо е разсадът да се полива с топла утаена вода (+19 … + 24 ° C) не често, но обилно. С появата на първия цвят, броят на поливанията трябва да се увеличи до 3 пъти седмично. През този период под всяко растение трябва да се излеят 4 литра вода. Няколко часа след навлажняване, почвата трябва леко да се разрохка и в същото време да се отстранят всички плевелни култури.

Опрашване. В топлите пролетни и летни дни оранжерията трябва да се проветрява, за да се ускори узряването на тиквичките и да се привлекат насекоми за опрашване – пчели или земни пчели. За целта растенията може да се напръскат и със рядък захарен сироп. Между растенията може да се засадят малък брой.

По време на периода на активно плододаване тиквичките трябва да се прибират през ден и поне 3 пъти седмично. Това е така, защото презрелостта ще доведе до влошаване на вкуса на плодовете и ще забави образуването на други цветове, което ще се отрази негативно на добива.

По публикацията работи: Велислава Велева