Хаванската кафява котка е кръстоска между други две. В света има едва 1000 от нея (СНИМКА)

146

До края на XIX век всъщност кафявите “хавански“ котки не са толкова уникални за Европа. Най-често са ги наричали „швейцарски котки“ и породата дори е стигала до изложби. Хаванската котка е единствената по рода си, която е чисто кафява без никакви други нюанси в козината. 

Приемали са се за далечни роднина сиамските котки, докато Великобритания решава, че това е недопустимо. През 1920 г. Клубът на сиамските котки на Острова прави официално изявление, в което посочва, че за чистокръвни се смятат само онези писани, които са със сини очи. В резултат всички котки с кафява козина и очи, различни от сините, спират да се развъждат. Идеята да се създаде порода от котки с ясно кафява козина отново възниква през 1950 г. сред група ентусиасти. Тъй като те няма как да изолират гените на кафявите котки заради пълното им изчезване, опитите им започват от нулата с кръстосването на черна късокосместа котка със сива сиамка, предаде “webcafe“.

На бял свят се появява мъжко коте с кестеняв цвят и породата е кръстена „Кестенява ориенталска“. Оттам нататък обаче специалистите не успяват да продължат рода и опитват с друга кръстоска – между черна късокосместа котка и сиамка с преобладаващо бежово в козината.

Именно така се ражда хаванската котка, за произхода на чието име и до днес се водят спорове. Някои смятат, че е кръстена така на хаванските пури, които са със същия топъл и приятен оттенък. Други приемат, че е наречена на хаванския заек, който е със сходна козина. Към 60-те години на миналия век породата вече е максимално „изчистена“ – с наситен кафяв косъм, зелени очи и елегантно тяло. Кафяв цвят като при нея се среща и при Корниш рекс, персийски и бирмски котки, но при тях косъмът е смес с бяло или черно.

Тъй като произхожда от две породи изцяло домашни котки, хаванската котка е кротка и обожава да е сред хора. Тя има сговорчив нрав, лесно се възпитава в хигиенни навици и не изисква често разресване, понеже е късокосместа. Трябва да се има предвид обаче, че представителите на породата са изключително палави и е задължително да им се отделя време за игра. Друга особеност е, че хаванската котка предпочита високопротеинова диета и е трудно да бъде приучена да яде суха храна.

По публикацията работи: Велислава Велева