Мощна “финансова инжекция“ за Украйна. Ето кой ще ги подпомогне с 15,6 млрд. долара

164

Международният валутен фонд (МВФ) обяви вчера, че е постигнал споразумение с украинското правителство за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара. Споразумението ще бъде представено „през следващите седмици“ на Управителния съвет на фонда за окончателно одобрение.

Планът следва да помогне за „постепенното икономическо възстановяване, като същевременно създаде условия за дългосрочен растеж в контекста на постконфликтното възстановяване и по пътя към членство в Европейския съюз“, се казва в изявление на МВФ.

„Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила“, заяви ръководителят на мисията на МВФ на място Гавин Грей, цитиран в изявлението.

Въпреки тези трудности украинското правителство е успяло да „поддържа финансова и макроикономическа стабилност, по-специално благодарение на значителната международна подкрепа и прилагането на разумни политики“.

По публикацията работи: Велислава Велева