Заради мания за вталяване: Пациенти почиват след операции за отслабване

334

Няколко британски пациенти, пътували до Турция за операции за намаляване на теглото, са починали. Други от потърпевшите пък се се върнали обратно със сериозни здравословни проблеми.

Много хора пътуват до Турция за операция, при която се отстранява повече от 70% от стомаха. Операции, използвани за лечение на болестно затлъстяване, се извършват и във Великобритания, но тъй като може да се чака с години това да стане през националното здравеопазване, а частниците вземат много пари, някои хора търсят по-бързо лечение в чужбина. Силното рекламиране в социалните мрежи на операции за загуба на тегло допълнително засилва интереса към пътуване в чужбина с такава цел през последните години, предава Би Би Си.

В излъчената по медията програма много британски лекари споделят, че са лекували завърнали се от Турция пациенти със сериозни усложнения. Те дори казват, че на някои от тях изобщо не е направена операцията, за която са отишли и не са спазени редица изисквания за годността на хората да се подлагат на такава операция, пояснява БНР.

Няма точни данни за това колко хора са ходили в Турция за ръкаво гастректомия операция, но Би Би Си има информация, че поне 7 души са починали от 2019 година насам. От програмата става ясно, че лечението в някои турски клиники може да бъде резервирано само за няколко минути с изпращане на съобщение чрез WhatsApp. Цената може да бъде само около 2 000 паунда или 2 450 долара, което е път пъти по-малко от цените в британските частни клиники.

По публикацията работи: Велислава Велева