Украйна твърди, че е унищожила руски ракети „Калибър“

98

Твърди се, че въпросните ракети са атакувани, докато са били транспортирани с железопътен транспорт до Северен Крим. Според Киев тези ракети са били предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот. Русия не потвърди информацията за унищожаването на ракетите

По данни на военното разузнаване Украйна е атакувала руски ракети по време на транспортирането им в Северен Крим. При това са били унищожени ракети от типа „Калибър“. Това действие е продължение на „демилитаризацията на Русия“, заяви Киев.

„Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети „Калибър“ при превозването им с железопътен транспорт“, заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското министерство на отбраната. Киев допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето, съобщава Инвестор.

Руската страна не потвърди тези изявления. Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на кримската администрация, заяви, че са били свалени украински безпилотни самолети. Имало е експлозии. „Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание“, написа в Telegram неговият съветник Олег Крючков.

Целта на всички свалени в над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков.

Независима проверка на изявленията не е възможна.

По публикацията работи: Пламена Сутева