Китайският регулатор обвинява компютърен магнат в корупция

37
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Китайският орган за борба с измамите обвини компютърния магнат Джао Вейгуо в корупция. Това е последният знак за проблеми, пред които е изправена полупроводниковата индустрия в страната.

Г-н Джао е бивш председател на производителя на компютърни чипове Tsinghua Unigroup.

Ключовите играчи в сектора бяха разследвани за корупция миналата година, след като правителството наля милиарди долари в проекти, които закъсаха или се провалиха.

Г-н Джао и Tsinghua Unigroup не отговориха с коментар на питанията на BBC.

В изявление Централната комисия за инспекция на дисциплината твърди, че г-н Джао е „приел държавната компания, която управлява, като свое лично владение“.

Регулаторът казва, че той е давал печеливши бизнеси на свои роднини и приятели и е купувал стоки и услуги от компании, управлявани от негови сътрудници, на „цени, значително по-високи от пазарните“.

Случаят на г-н Джао, добавя се, е предаден на прокурорите, които ще повдигнат обвинения срещу него.

Tsinghua Unigroup някога е била филиал на престижния университет Tsinghua, посещаван от президента Си Дзинпин.

През последното десетилетие подкрепяната от държавата компания направи серия от придобивания и се превърна в един от водещите производители на чипове в Китай.

Въпреки това, тя натрупа дългове под ръководството на г-н Джао и просрочи няколко плащания по облигации през 2020 г.

Компанията завърши 20-месечно преструктуриране през юли миналата година. Това я постави под контрола на консорциум, ръководен от две подкрепяни от държавата фирми за рисков капитал.

По това време г-н Джао се оттегли като председател на Tsinghua Unigroup. Китайските медии съобщиха, че той е бил отведен от дома си от властите за разследване.

Няколко други водещи фигури в китайската полупроводникова индустрия също са били разследвани.

Полупроводниците, които захранват всичко – от мобилни телефони до военно оборудване, са в центъра на горчив спор между САЩ и Китай.

Сега двете най-големи икономики в света се борят за друг ценен ресурс: полупроводниците, чиповете, които буквално захранват ежедневието ни.

Тези малки частици от силиций са в основата на индустрия за 500 милиарда долара, която се очаква да се удвои до 2030 г. И който контролира веригите за доставки – заплетена мрежа от компании и държави, които произвеждат чиповете – държи ключа към това да бъдеш ненадмината суперсила.

Китай иска технологията за производство на чипове. Ето защо САЩ, източник на голяма част от технологиите, отрязват Пекин.

Двете страни очевидно са ангажирани в надпревара във въоръжаването в Азиатско-Тихоокеанския регион, казва Крис Милър, автор на Chip Wars и доцент в университета Tufts.

Но, добавя той, има още нещо в надпреварата: „[Надпреварата] се провежда както в традиционни сфери, като брой кораби или произведени ракети, но все повече се случва и по отношение на качеството на алгоритмите за изкуствен интелект (AI), които могат да бъдат използвани във военните системи.“

Засега САЩ печелят, но войната с чипове, която те обявиха на Китай, променя световната икономика.

През октомври Вашингтон обяви, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай, използвайки американски инструменти или софтуер, независимо къде по света са произведени.

По-рано този месец Холандия заяви, че също така планира да наложи ограничения върху износа на своите „най-модерни“ технологии за микрочипове, за да защити националната сигурност.

Китай инвестира милиарди долари през последните години, за да изгради вътрешния си капацитет за производство на чипове.

През 2019 г. страната създаде нов национален фонд за полупроводници на стойност 29 млрд. долара, за да намали зависимостта си от Запада.

Превод и редакция: Венета Николова