Ето как да си направим домашни бонбони от шоколад, сметана и фурми. Някой може да си каже защо да правя домашни бонбони, след като има толкова много от тях в търговската мрежа? Защото ще сме сигурни какви са съставките. Създаването на сладки шедьоври е творчески, медитативен и приятен процес.
1.Домашни бонбони от шоколад, сини сливи и сметана – отлично допълнение към кафето или чая.
Необходими продукти:
-200 гр. шоколадови бисквитки;
-15-20 бр. сини сливи без костилки;
-100 гр. масло;
-2-3 с.л. сметана;
-1 блокче черен шоколад;
-1/2 бял шоколад;
-дълги дървени шишчета за фондю.
Начин на приготвяне:
Накисваме сините сливи в топла вода, за да омекнат. След това ги подсушаваме с помощта на кухненска хартия. Бисквитките се смилат в блендер и се смесват със сметаната и маслото на стайна температура. Получената маса омесваме на топка и оставаме за половин час, така че продуктите да се смесят добре.
Разделяме количеството на 15-20 малки части и оформяме от тях бонбони. В средата на всяка поставяме парче от сините сливи. Навиваме на топка, за да може плода да остане вътре.
Оставяме готовите бонбони за кратко в хладилника. След това ги нанизваме на шишовете и оставяме отново на студено. Да си приготвим глазурата за домашни бонбони. При непрекъснато бъркане слагаме на водна баня шоколада, за да се разтопи. Много важна тънкост: всеки студен бонбон се потапя по отделно в разтопения шоколад и оставяме изправени. Най-удобно е поставка за ножове или висок стъклен буркан с широко гърло, на чието дъно поставяме дунапренена гъба, така че шишчетата бъдат неподвижни. Готовите шоколадови бонбони оставяме в хладилника за поне час, докато глазурата стегне напълно. Бонбоните могат да се украсяват. За да направим това, трябва да разтопим малко бял шоколад и да го налеем в найлонов плик. Отрязваме малко ъгълче, след което правим бели ленти за глазура върху готовите бонбон и след това отново в хладилника.
2. Домашни бонбони с шоколад и ягоди за романтична вечер:
Необходими продукти:
-20 бр. големи ягоди;
-2-3 блокчета млечен шоколад;
-настърган кокос или настъргани ядки за завършек;
-дървени шишчета.
Начин на приготвяне:
Измиваме ягодите и ги подсушете със салфетка, нанизваме ги на шишчета и оставяме в хладилника. Това е важно, за да може глазурата да ти обвие равномерно и без пукнатини. На водна баня разтапяме шоколада. Много бързо потапяме в нея изстудените ягоди. По желание можем да ги поръсим със смлени ядки или кокосови стърготини, но ще са вкусни и без добавки.
Поставяме шишчетата изправени в хладилника за час, докато шоколадът стегне напълно. Вместо ягоди можем да използваме накиснати сушени плодове, като сушени кайсии, сини сливи, смокини или фурми (но е важно те също да са студени и сухи), а млечният шоколад да замените с бял или черен.
3.Бързи домашни бонбони без шоколад:
Необходими продукти:
-400 гр. фурми, сини сливи или сушени кайсии без костилки;
-нарязани ядки, кокосови стърготини или какао за поръсване.
Начин на приготвяне:
Смиламе сушените плодове в блендер. След това с мокри ръце ги оформяме на малки топчета. Овалваме в ядките и оставяме в хладилника за охлаждане.
По публикацията работи: Велислава Велева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment