Детонираха голяма мина от Втората световна война в Адриатическо море

45

Въпросната мина е открита наскоро край бреговете на Риека, Хърватия. Полицейски водолази са се погрижили за неутрализирането на обекта във водите на Адриатическо море. Бяха евакуирани някои жотели

Голяма морска мина от Втората световна война, открита наскоро в пристанище Риека, бе преместена в сложна операция, осъществена от специални полицейски водолази на министерството на вътрешните работи, и неутрализирана в морето, съобщи агенция Хина, позовавайки се на служба „Гражданска защита“.

Мината, произведена от Германия, е съдържала 690 килограма експлозив. Тя бе изтеглена до мястото за неутрализация в Риекския залив.

Местните власти благодариха на гражданите за спазването на инструкциите и препоръките, които бяха издадени за тяхната собствена безопасност.

По време на операцията вчера бяха евакуирани жителите на обособен район в центъра на града, съобщава БТА.

Районът до пристанището на Риека беше затворен за целия автомобилен, железопътен, въздушен и морски трафик, затворени бяха и всички търговски обекти.

Железопътната гара и автогарата също преустановиха работа.

Поради характеристиките и местоположението, където е била открита, не е било възможно мината да бъде унищожена на място, поради което бе изготвен план за нейното преместване и обезвреждане.

По публикацията работи: Пламена Сутева