Любопитно

В международния ден на щастието: Кои храни допринасят за доброто ни настроение?

Днес, 20 март, в цял свят се отбелязва Световният ден на щастието, постановен от ООН през 2012 г. Говорим за нещо толкова ефирно, толкова различно за всеки човек, че дори науката се затруднява да дефинира.

Изследванията разкриват, че хората, които са най-свързани с приятелите и семейството си, са по-щастливи, физически по-здрави и живеят по-дълго.

Така изглежда, че нито парите, нито материалните блага са ключови фактори за гарантиране на щастието. Това обаче не означава, че можем да бъдем щастливи без пари или с доход, който не отговаря на основните ни нужди. Разследване, проведено от Принстънския университет с лица от Съединените щати и Кения, които са получавали допълнителен доход от пари за попълване на скромни заплати, показва, че въпреки че парите не дават абсолютно щастие, те помагат за значително подобряване на удовлетворението от живота, предава “lavanguardia.“

Диетологът Фатима Бранко обяснява, че освен това „те са склонни да консумират храни с много мазнини и захар и ако вземем предвид, че много антидепресанти ги карат да наддават на тегло и че те са хора, които водят заседнал живот, това много лесно наддават на тегло и следователно изглеждат по-зле, не искат да напускат къщата и ситуацията се превръща в меджид, който хапе опашката си. Как да се справят с тази картина от специалистите по хранене и медицина? Бранко е ясен за това: „Става дума за вършене на мъничка работа, промяна на моделите малко по малко и не се опитвате да постигнете радикални промени наведнъж“.

Що се отнася до храната, диетологът настоява, че е удобно да се прави разлика между онези храни, които осигуряват моментно щастие, и тези, които осигуряват по-трайно усещане за благополучие. Сред първите откриваме „всички, които съдържат прости въглехидрати, които ни осигуряват бърза и лесна енергия, въпреки че има и внезапен спад веднага, който ни насърчава да продължим да консумираме повече въглехидрати“, обяснява Бранко. На въпроса дали шоколадът носи щастие, отговорът би бил да, „но с нюанси“, по думите на Бранко. Има проучвания обаче, които показват, че черният шоколад е източник на щастие и по други причини. Според проучване, публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry , проведено от университета в Сеул, яденето на 30 грама черен шоколад на ден, с най-малко 85% какао, подобрява настроението, като се има предвид съдържанието на теобромин, вещество, тясно свързано с кофеина, което насърчава вазодилатация и мускулна релаксация.

Според проучване, публикувано в списание Nutrients , консумацията на ядки е свързана с по-ниски нива на депресия. Това е така, защото тази ядка е богата на омега-3 мастни киселини, които са свързани с доброто психично здраве.

Сьомгата и други мазни риби като сардини, риба тон или скумрия също са богати на омега-3 мастни киселини. Не трябва да се забравя, че организмът не е в състояние сам да генерира този тип мастни киселини, така че те винаги трябва да се набавят чрез храната.

Сезонните плодове, зеленчуци и зеленчуци трябва да бъдат кралиците на всяка диета, съставляващи поне 50% от дневния хранителен прием, тъй като освен че ни осигуряват голямо разнообразие от витамини и минерали, те също допринасят за подобряване на настроението ни. Според д-р Майра Веласкес, ръководител на ендокринологията, диетологията и храненето в болница HM Delfos в Барселона, „те трябва да заменят приема на други тежки храни с по-висока калорична плътност, тъй като бързата или свръхобработената храна е свързана с засилване на симптомите на депресия или умора.

Според проучване на Харвардския университет, умерената консумация на кафе (което означава около три чаши на ден) има многобройни ползи за здравето.

Гъбите не са панацея, но редовната консумация ни помага с витамин D, който се набавя главно чрез слънчева светлина и е от съществено значение за нашето благосъстояние и енергия“, обяснява Бранко. Ако при консумация на храни, богати на витамин D, като мазна риба, миди или черен дроб, не се постигне необходимият прием, може да е препоръчително да го добавите, винаги под наблюдението на професионалист.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца