Стягат невиждан празник на меда

67

Празник на пчелния мед под наслов „Нека с вълшебното жужене на пчелите да приветстваме пролетта!“ се организира на 22 март в Разград.

Символичният повод на събитието, инициирано от Регионалния исторически музей и областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“, е настъпването на Първа пролет, съобщават от културната институция в града.

Домакин на медения празник ще е къщата музей „Анание Явашов“. Началото на събитието, в 10:00 часа, с тържествен водосвет за здраве на пчелните семейства и стопаните им, ще постави отец Дмитрий Терзи. В двора на къщата ще бъде подреден щанд с различни видове пчелен лудогорски мед, от който ще може да опита всеки, различни пчелни продукти, пчелен инвентар и топъл чай с мед. Ще има игри за посетителите на празника с посланието „Здраве е нашето сърдечно пожелание!“. Председателят на регионалния пчеларски съюз Славейко Рашев ще изнесе образователни беседи на теми „Пчелата – необходимост, приятел и помощник на човека“ и „Медът не е лекарство, но лекува“.

„Подготвили сме немалко изненади и сладки изкушения за нашите гости“, каза началникът на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей проф. д-р Росица Ангелова.

Гостите ще имат възможност да разгледат и изложбата „Любовта е…“ с открити пощенски картички от края на XIX и началото на XX в. от фонда на музея, подредена в навечерието на Трифон Зарезан и Св. Валентин на втория етаж на къщата музей „Анание Явашов“.

На празника са поканени ръководствата на община Разград, Областна администрация, Фонд „Земеделие“, както и жителите на община Разград, партньори и приятели на пчеларите от Североизтока.

По информация на областната администрация в Разград според регистъра на Областната дирекция по безопасност на храните към 1 януари т.г. в региона са регистрирани 771 пчелина с 45 546 пчелни семейства. Не се знае обаче колко от тях са действащи, защото често след преустановяване на дейност, собствениците на пчелини не ги отписват от регистъра, посочиха от областната администрация.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Валентина Френкева съобщи, че според регистрите в земеделските служби за стопанската 2021/2022 г. в област Разград са регистрирани 223, а през стопанската 2022/2023 г. – 215 земеделски стопани с дейност пчеларство.