Отиде ли си зимата: Какво ще бъде времето до края на март

6514

Идва астрономическата пролет. Това ще се случи в понеделник. Но с какво време ще пристигне този любим сезон.

В събота температурите през деня ще са между 8 и 13 градуса, по планините – между минус 3 и плюс 2 спрямо надморската височина. Денят ще е преобладаващо слънчев в западната половина на страната и с повече облаци на изток. Вятър – студен от север-североизток с умерени пориви. Ще превали дъжд в областите около Черноморието, с по-голяма вероятност на север. Сняг по-късно следобед и вечерта ще има по планините, най-вече в Рило-Родопската област.

Ще посрещнем неделя със слънчево време на Запад и облаци в източната половина на страната, които в часовете до вечерта ще се разкъсват. В ранните часове в някои ниски райони видимостта ще е понижена. В последния ден на седмицата слаба вероятност за незначителни превалявания има в Югоизтока. Температурите през деня ще са по-високи от съботните и ще достигнат 15-16 градуса в традиционно топлите части на България.

Цялата следваща седмица ще е пролетно топла с повече облаци и дневни температури до 20 градуса в първата половина на периода (около началото на астрономическата пролет), когато на изолирани места из страната не са изключени незначителни краткотрайни превалявания. С наближаването на почивните дни ще е преобладаващо слънчево с показания на термометрите над 20 градуса.

Следващият период с по-динамично време е 26-28 март, когато се очертава колебливо захлаждане с по-силен северозападен вятър и потенциал за гръмотевични бури с краткотрайни валежи.