Тормозят ли ви киселини: Има няколко начина, чрез които можете да се отървете от тях в домашни условия

192
Снимка: Pixabay

Киселините са често срещано състояние при доста от възрастните хора. Характеризират се с парене в горната част на корема и дискомфорт. Неприятното усещане, само по себе си, не се счита за болест, но ако се случва твърде често, може да е сигнал за нарушения на стомашно-чревния тракт. При твърде честа поява на киселини, със сигурност трябва да се посъветвате с лекар.

Все пак, ако киселините ви тормозят по-рядко, има начини,  чрез които можете да се справите бързо и ефективно с тях изцяло в домашни условия.

Възможно е киселините да се спрат чрез правилно хранене, както и с някои бабини рецепти.

Как да се отървете от киселини чрез хранене?

Обикновено хората, които често изпитват киселини, се съветват да се придържат към правилното хранене. Основните препоръки за хранене са следните:

  • изключете от диетата солени, пържени, мариновани, пикантни храни
  • не пийте алкохол и се въздържайте от пушене
  • не яжте твърде гореща храна
  • не преяждайте
  • не лягайте веднага след хранене, изчакайте поне час
  • не пийте сокове на празен стомах, разредете с вода преди употреба
  • пийте най-малко 1,5 литра вода на ден
  • яжте често и на малки порции
  • избягвайте стреса

С тези бабини рецепти, можете да спрете киселините съвсем бързо:

Едно от най-добрите средства за киселини и гастрит се счита лененото семе, което помага за неутрализиране на киселинността на стомаха. За да приготвите лек за киселини, ще ви трябват три супени лъжици семена, смлени в кафемелачка. Залейте семената с вряща вода и оставете да се варят 10-12 часа. Използвайте получената инфузия преди хранене, а останалото желе изпийте преди лягане. Отварата съдържа голямо количество омега-3, така че е полезна не само при киселини, но и при атеросклероза, съобщава сайтът Актуално.

Помага и запарка от бял равнец. Залейте една чаена лъжичка билка с чаша вряла вода. Оставете да кисне пет минути, след това прецедете и пийте по половин чаша преди всяко хранене.

През лятото можете да варите пресни листа от живовляк. Залейте няколко листа с чаша вряща вода и оставете да се запари за половин час. Пийте по няколко глътки на ден. Всеки ден трябва да приготвяте нова инфузия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева