Проф. Рачев: Това, което ни очаква ще прилича на ранно лято

4958

По думите на проф. Георги Рачев, от днес започва рязко подобрение на времето, но няма изведнъж да стане 20 градуса. От север и днес, и утре ще се спуска малко по-хладен въздух.

България остава в периферията на антициклон, каза в Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. Докато Европа се радва на топло време, при нас е студът, но много скоро това ще се промени, каза климатологът.

„Вчера в София си беше пълноправна зима. Цял ден беше студено и температурите едва достигнаха 3 градуса, и то в центъра на града, където е топлинният остров“, посочи проф. Рачев. В неделя денят и нощта ще бъдат с еднаква продължителност. Към морето ще остане хладно до неделя, малко е вероятно и там да има валежи.

От понеделник в Европа започва западен пренос на топлото време. Очакват ни високи температури. В някои дни средната денонощна температура ще достига 14-15 градуса. Ще прилича на ранно лято, каза още климатологьт. Минималните температурите няма да падат под 0 градуса до края на март. Засега и през следващите две седмици прогнозите са за топло, слънчево и за съжаление сухо време.

По публикацията работи: Велислава Велева