В динамиката на вечно забързаният свят, интровертите се открояват с редица суперсили

31

Преди десетилетие, когато Сюзън Кейн публикува своя бестселър „Тихите. Силата на интровертите в свят, който не млъква“, светът се надигна и преосмисли стойността на това да си интроверт. Изведнъж се появиха хиляди разсъждения, възхваляващи предимствата на по-тихите типове личности.

 

Това даде тласък на самочувствието на хората, които се нуждаят от повече време насаме със себе си, за да се презаредят енергийно. Предстои ли нещо подобно и за силно чувствителните хора?

Подобно на интровертността, високата чувствителност е научно потвърдено измерение на личността. И подобно на интровертността, по-реактивното отношение към заобикалящата ви среда традиционно се възприемаше като нещо негативно. Силно чувствителните отдавна са осмивани като тънкокожи, свръхемоционални, драматични или крехки. В скорошна статия за сайта Greater Good писателката Джил Съти се задълбочава в новата книга, като очертава точно какво означава да бъдеш силно чувствителен, както и предимствата, които това дава на хората. Ето накратко петте „суперсили“ на силно чувствителните:

 Емпатия:

„Чувствителните хора имат емпатия до такава степен, че разликата може да се види при мозъчно сканиране “, пишат авторите на книгата. Способността да усещате и разбирате какво чувстват другите хора е страхотна за изграждането и поддържането на добри лични взаимоотношения, но множество проучвания (и експерти) настояват, че емпатията е и в основата на отличното бизнес лидерство.

Креативност:

„Ум, който забелязва повече детайли, прави повече връзки и усеща ярко емоцията, е почти идеално предразположен към творческа дейност“, посочват авторите. Ние мислим, че идеите се появяват от нищото като някакво свято вдъхновение. Но свидетелствата на много от най-креативните хора в историята разкриват, че творчеството често е свързано със смесване на наблюдения и възприятия по свежи начини. Колкото повече възприемате, с толкова повече материал разполагате за създаване на нови неща, предава сп. “Мениджър“

 Сензорна интелигентност:

„Сензорната интелигентност означава да приемате повече информация от вашата среда и да вземате добри решения въз основа на тази информация“, посочват от Greater Good. Тази способност може да не е толкова важна в заседателната зала, но е много полезна за спортистите, отбелязва сайтът, тъй като те могат да използват високата си чувствителност за това бързо да разбират какво се случва около тях и да реагират преди своите съперници.

Дълбочина на обработка:

„Чувствителните хора не само приемат повече информация, но и я обработват по-задълбочено. Това означава, че често виждат модели, които другите не откриват. Те са в състояние да „свързват точките“, което може да ги направи добри в планирането“, отбелязват от Greater Good. Не е нужно много обяснение, за да осъзнае човек ,че това  може да бъде ключово умение за успех в работата и по-специално в лидерството.

Дълбочина на емоцията:

На пръв поглед това, че човек изпитва чувства при висок интензитет, звучи като недостатък. Със сигурност силните емоции понякога могат да бъдат неприятни. Но интензивните чувства също водят до по-богат живот и по-силни взаимоотношения – два фактора, които психолозите казват, че са ключови за щастието и удовлетворението. И това умение за управление на взаимоотношенията вероятно се пренася и в офиса. „Ако сте чувствителни, вашата дълбока емоционалност е причината да сте изключителен слушател. Хората ви се доверяват и  да ви търсят за съвет, когато имат нужда от такъв“, пишат авторите.

По публикацията работи: Велислава Велева